Upoutávky na Region Podbořanska č. 35, který vychází ve čtvrtek 7. září 2017

Redakce 2017-09-06 10:01:00

  V léčebně se točí nový film Petrohrad (až) Úsměvy smutných mužů, to je název nového filmu, který se v létě začal natáčet v různých lokacích v České republice. Jedním z míst je i Psychiatrická léčebna Petrohrad, kde se filmaři pohybují právě v těchto dnech. Snímek s hvězdným obsazením vzniká na motivy románu ústeckého spisovatele Josefa Formánka. Ten je známý také jako novinář a cestovatel, dříve působil mj. v časopise Koktejl. Film Úsměvy smutných mužů se věnuje tématu boje se závislostí na alkoholu, s níž se často potýkají také umělci. Režisérem je Dan Svátek, mezi herci jsou například David Švehlík nebo Jaroslav Dušek. Do kin má být uveden příští rok na jaře.    

cesky-rozhlas-sever-na-rozhledne-nahledSeveročeské rozhledny představí templ
Podbořansko (až) Uplynulou sobotu vyrazil rozhlednový videotým Českého rozhlasu Sever – Eva Bucharová, Jirka Kalous, Míra Tartárek a ovečka Ahněžka s kamerou a mikrofonem ke gotickému templu v Krásném Dvoře. Další premiéru seriálu Severočeské rozhledny pro posluchače chystá už na tento pátek 8. září. Od 11.40 hodin uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu Sever v seriálu Křížem krajem zajímavosti o další unikátní rozhledně. V pátek také přibude na webových stránkách Severočeské rozhledny další videoklip, v němž uvidíte mj. kastelánku Michaelu Hofmanovou, a hlavně všechny (i skryté) krásy krásnodvorské zámecké rozhledny.

zs-kryry-nove-hriste-nahledŠkoláky v Kryrech čekalo překvapení
K novému školnímu roku dostali hřiště a schody plné taháků
Kryry (až) Zbrusu nový sportovní areál se 333 metrů dlouhou běžeckou tartanovou dráhou, umělým trávníkem a několika hřišti na různé míčové a další hry, ale také nové výukové schody po celé budově – to vše čekalo na žáky, učitele a všechny hosty, kteří dorazili v pondělí 4. září na slavnostní zahájení školního roku do základní školy v Kryrech. Letos to byl netradiční začátek prvního školního dne na úplně novém místě – obrovském multifunkčním hřišti, které právě u této příležitosti zástupci města slavnostně předali školákům do užívání. Nechybělo slavnostní vztyčení vlajky, státní hymna, proslovy vedení školy a města, krajského zastupitele. Nové hřiště se bude využívat pro tělesnou výchovu žáků, ale i pro přípravu hasičské mládeže na sportovní soutěže a pro veřejnost. Výukové schody, z nichž se děti naučí třeba vyjmenovaná slova, dějepis, matiku, chemii, vznikly díky grantu nadačního fondu Logit, který přispěl na jejich pořízení, polepy schodů vyráběla reklamní dílna bývalého žáka kryrské školy, s nímž má skvělé zkušenosti.

masarycka-nahledZahájení na Masaryčce
Začátek školního roku je vždy slavnostním okamžikem. Pro ty nejmenší školáčky, stejně jako pro jejich rodiče je však ještě o něco významnější (na snímku prvňáčci a pedagožky v čele s paní ředitelkou ZŠ T. G. Masaryka v Podbořanech, kde mají letos jednu 1. třídu s 27 žáky). Přejeme proto všem letošním prvňáčkům, aby se jim ve škole líbilo a dařilo, aby se vždy do školy těšili a aby si kdykoliv v budoucnu na tento den i na celá svá školní léta uchovali jen dobré vzpomínky. Více o zahájení školního roku v regionu přineseme příště.   Foto: Vlasta Peterková

Svatba na zřícenině
Podbořansko (až) Neobvyklým a přitažlivým místem pro svatebčany je zřícenina v Petrohradě – prostranství Kaple všech svatých. Právě tam se má uskutečnit tuto sobotu svatba v symbolickém termínu se dvěma devítkami. „Na 9. 9. v 11 hodin máme nahlášen svatební obřad na zřícenině v Petrohradě u Kaple všech svatých,“ říká kryrská matrikářka Jiřina Zadražilová, která se tam z milé úřední povinnosti vypraví spolu s oddávajícím starostou Kryr Miroslavem Brdou.

Motorovou pilou vyřezal sochu hasiče
Krásný Dvůr – „Život tohoto dubu nekončí jeho skácením. Pokračuje v dřevěné soše, kterou tvořím, a bude tak žít ve formě dřeva spolu s námi dál," řekl umělecký dřevosochař Martin Kučera a motorovou pilou vyřezal v Krásném Dvoře před hasičskou zbrojnicí krásného dřevěného hasiče. Účastníci a hosté hasičské soutěže v požárním útoku o pohár starosty obce, která tam probíhala a jejíž součástí dřevosochání bylo, tak mohli vidět, jak z kusu dřeva vzniká dřevěná socha. Martin Kučera a jeho kolegové se na Podbořansko vrátí 29. a 30. září, kdy budou na Masarykově náměstí v Podbořanech před zraky diváků pomocí motorových pil tvořit dřevěná umělecká díla. O soutěži hasičů čtěte také v tištěném Regionu Podbořanska na str. 8.

Setkání radioamatérů
Strojetice (až) Tradičně druhou zářijovou sobotu, 9. září, se ve Strojeticích koná již 24. setkání radioamatérů z Podbořanska. Začátek v restauraci Tom je v 9 hodin. „Důležité je se po roce vidět a popovídat i o věcech, které se na pásmu neventilují,“ usmívá se organizátor Zdeněk Říha a pokračuje: „Vzpomeneme i na ty, kteří se pravidelně setkání účastnili a bohužel už nejsou mezi námi. Jen za uplynulý rok je to pět amatérů. Neváhejte a přijeďte.“

Dámy v sedle tančily na zámku do noci
Hradozámecká noc ukončila sezonu, templ navštívilo téměř 6 tisíc lidí
Krásný Dvůr (šk, až) Hradozámecká noc ukončila poslední srpnovou sobotu hlavní návštěvní sezonu na zámku v Krásném Dvoře. Tradiční oblíbenou akci letos zahájila v 18 hodin na zámeckém nádvoří koňská show Dámy v sedle. Dámy pak vystřídali tanečníci ze skupiny Regii Caroli Regis. Čtyři dámy a čtyři pánové návštěvníkům předvedli tance, které se tančily v polovině 19. století. Odvážnější přihlížející se mohli tance i naučit.

Podesáté pěšky městem Podbořany
Podbořany V sobotu 9. září můžete projít značenou trasu křížem krážem městem Podbořany, a to od kulturního domu až k vodní tvrzi v Hlubanech. Jedná se o desátý ročník turistického pochodu, který pro děti každým rokem chystají podbořanští turisté, letos opět za finančního přispění města Podbořany. V loňském roce přišlo na 120 účastníků. Start je před kulturním domem od 9 do 11 hodin, cestou dlouhou zhruba 4 kilometry narazíte na několik úkolů s odměnou a v cíli na vás čekají šermíři s koňmi, sladká odměna a opékání buřtů. Neseďte doma a přijďte poznat své město. Těšíme se na vás.

Skončila výluka
V úterý 5. září v 17 hodin skončila výluka na železniční trati v úseku Kaštice – Žatec západ. Správa železniční dopravní cesty traťovou kolej předtím uzavřela nepřetržitě od 11. srpna. Vlaky ČD jedoucí v době výluky byly nahrazeny autobusovou dopravou v úseku Podbořany – Žatec – Most a zpět a Podbořany – Žatec a zpět.

Rekonstrukce hřbitova přináší odpovědi
Podbořany, Letov (až) O židovské památky na Podbořansku mezi místními není valný zájem, alespoň se to dá usuzovat z toho, že k nim nevedou směrovky a většinou ani cesty. Dosud je vyhledávali jen nadšenci, což by se v případě letovského hřbitova mohlo změnit ještě do konce tohoto roku. Židovská obec Teplice s pomocí dotace z fondů ESJF opravuje ohradní zeď této památky a probíhající práce přinesly několik příjemných překvapení.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video