Žatecký chmel má tak dlouhou a bohatou tradici, že zřídit muzeum, bylo naší povinností, říká předseda představenstva CHMELAŘSTVÍ

Markéta Chalupová 2017-09-10 00:29:00

CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec je podnik s nejdelší tradicí v oboru pěstování a zpracování chmele v Čechách a sdružuje většinu českých pěstitelů chmele. Zabývá se především nákupem, skladováním, zpracováním a obchodem se chmelem. V rámci služeb také výrobou a dodávkami chmelařské mechanizace, výstavbou chmelnic, prodejem chmelařských potřeb a poskytováním informačních technologií pro obor chmele. O tom, že je české chmelařství mezi světovou špičkou i v 21. století a že zaměstnání v tomto oboru přináší kromě spousty výhod také zajímavou a pestrou pracovní náplň, jsme si povídali s předsedou představenstva družstva Mgr. Zdeňkem Rosou BA.

CHMELAŘSTVÍ, družstvu Žatec se od roku 1992, kdy změnilo právní formu, daří držet svoji významnou pozici v oboru chmele. České chmelařství je třetím největším producentem chmele a výrobků spojených s chmelem na celosvětovém trhu. Čím si tento úspěch vysvětlujete?
CHMELAŘSTVÍ patří pěstitelům chmele, zajišťuje pro ně veškeré služby související s podnikáním v chmelařství. Ať se jedná o zpracování chmele, výstavbu chmelnic, nebo mechanizaci. Vše zastřešuje jeden podnik, který si řídí samotní pěstitelé. Bylo to znát například v letech, kdy se oboru nedařilo. Služby pro členy našeho družstva zůstaly zachovány i za cenu jistých ekonomických nevýhod. Nyní se vše pozitivně projevuje v tom, že po krizi obor opět roste.
Myslím, že je to příznivá zpráva i pro případné uchazeče o zaměstnání ve CHMELAŘSTVÍ. O český chmel i s tím spojené navazující služby je rostoucí zájem. V současné době realizujeme velkou řadu investic v rámci družstva. Otevřeli jsme další nový moderní chlazený sklad chmele, realizovali jsme řadu inovací v rámci linky zpracování chmele a snažíme se vše provozovat na špičkové světové úrovni našeho oboru. Z tohoto důvodu jsme opustili sklady v historickém centru města, které již nevyhovovaly současným požadavkům na zpracování chmele.
Desítkami let prověřená firma, jakou je i CHMELAŘSTVÍ, jistě může případným zájemcům o zaměstnání nabídnout zajímavé pracovní podmínky a širokou škálu benefitů. Můžete vyjmenovat, alespoň některé z nich?
V současné době hledáme především zaměstnance do strojírenského závodu Mechanizace, který je jediným výrobcem uceleného sortimentu technologií na pěstování a zpracovávání chmele. Kromě výroby strojů zajišťujeme i jejich instalaci u pěstitelů. Z velké části se jedná o práci v rámci Žatecké oblasti s hlavním pracovištěm přímo v Žatci.  Je to zajímavá variabilní práce, na kterou potřebujeme kvalifikované lidi, jako jsou strojní zámečníci, lakýrnici, soustružníci a obráběči kovů, kteří dovedou obsluhovat CNC soustruh, a také mistra strojírenské výroby. U ostatních profesí máme zájem například o dělníky na výstavbu chmelových konstrukcí, kde po zaškolení umožníme případně získání řidičského oprávnění na traktor.
Zájemcům o práci u nás, kromě zajímavého finančního ohodnocení, můžeme nabídnout širokou škálu benefitů, za všechny z nich můžu vyjmenovat například: základní týdenní pracovní dobu 37,5hod, týden dovolené navíc, příspěvek na stravovací poukázky a závodní stravování, peněžní i nepeněžní odměny při životních výročích, možnost rekreace za zvýhodněnou cenu na podnikové chatě v Horní Halži, a v neposlední řadě příspěvek na penzijní připojištění nebo životní pojištění včetně zvýhodněného vedení účtu u Komerční banky.
Jedná se spíše o technické obory, najdou ve CHMELAŘSTVÍ uplatnění i ženy?
Myslím, že dnes se mohou ženy ucházet o jakoukoliv práci, a i ve strojírenské výrobě, i pro ně máme vhodná místa. Ženy představují téměř čtyřicet procent všech zaměstnanců CHMELAŘSTVÍ v různých pozicích všech závodů družstva.
Jaké závody a firmy v Žatci patří pod CHMELAŘSTVÍ a co všechno se v nich vyrábí?
Hlavní závod je v rámci sídla společnosti v Mostecké ulici. Máme zde chlazené sklady i kapacity na zpracování chmele, linku na jeho granulaci, i unikátní technologii na lisování chmele. Stále jsou totiž v České republice i ve světě pivovary, které používají chmelové hlávky. Většinu zpracování představuje dnes ovšem granulovaný chmel.
Obchodem s chmelem se zabývá naše dceřiná společnost BOHEMIA HOP, a.s., která každoročně zobchoduje jednu třetinu objemu chmele vyprodukovaného v celé České republice.
Dále je to již zmíněný závod Mechanizace (Telátko), ve Svatováclavské ulici. V tomto závodě se zabývají chmelařskou mechanizací, vyrábějí se tam například velké sklizňové stroje, stroje pro řez, postřik nebo kultivaci chmele, lisy i potřebné komponenty do sušáren chmele.
Další chmelařské potřeby nabízíme v Zeyerově ulici. Jsou to například, nůžky, žočky, koše, zkrátka veškeré drobné chmelařské potřeby. Dále pak jsou to chmelovodiče, dráty, chmelové sloupy, lana. Jedná se o činnosti samostatného závodu Služeb, který se zabývá výstavbou chmelnic u jednotlivých pěstitelů chmele v rámci České republiky.
Hlavní činnosti závodů zajišťujeme vlastním vozovým parkem, kdy např. svážíme chmel od pěstitelů do našich klimatizovaných skladů, a naopak pěstitelům dodáváme námi vyrobené stroje a technologie.
Rovněž na Moravě máme vlastní provoz ve středisku Tršice a dceřinou společnost Morava Hop s.r.o. v Lipníku na Bečvou pro ověřování nových odrůd chmele v této oblasti.
Pokud by měl někdo zájem o práci v naší firmě, může se obrátit na vedoucího personálního oddělení ing. Milana Vlčka, oslovit jej mohou lidé telefonicky na čísle 415 733 207 nebo e-mailem: vlcek@chmelarstvi.cz.
Zmínil jste, že se družstvo zabývá i výstavbou nových chmelnic. Prochází i toto odvětví modernizací, anebo již není co zlepšovat?
V současné době se snažíme stavět lanové konstrukce, kdy dráty nahrazují lana. Také se snažíme, aby všechny sloupy byly zapuštěné, dříve byl zapuštěný jen rám a středové sloupy byly zapuštěné jen málo, anebo stály na povrchu. Nyní chmelnice stavíme tak, aby celá konstrukce měla větší stabilitu.
Do budoucna pracujeme na výměně dřevěných sloupů za betonové, které déle vydrží a vyhovují více i požadavkům na ochranu životního prostředí.
Chmelovými hlávkami, jak jste zmínil, chmelí pivo jen několik málo procent pivovarů. Jaká je výhoda zpracování hlávek do granulí?
Chmel ve formě granulí lze déle uchovávat. Balíme jej do sáčků s inertním plynem, který se skládá z dusíku a oxidu uhličitého. Zamezíme tak přístupu kyslíku, který způsobuje snížení kvality chmele.
Pokud jsou granule dobře zabaleny a uchovávány v chladu, udrží si vysokou kvalitu déle než slisované hlávky. Hlávky vydrží přibližně rok a půl, kdežto granule klidně i tři roky při dobrém skladování.
Letošní úroda chmele, je oproti loňskému roku nižší, promítne se to nějak negativně do obchodu s chmelem, například tak že neuspokojíte všechny vaše zákazníky?
Loňský rok byla úroda chmele rekordní. Těžko jej tedy překonáme pokaždé, v roce 2016 bylo ideální počasí, zatímco v průběhu letošního června byly vysoké teploty a starší výsadby, kterým je 15–20 let zastavily předčasně svůj růst.
Pokud však bude letošní sklizeň průměrná, věříme, že dokážeme pokrýt všechny naše smluvní zakázky.
Každý den nyní odebíráme vzorky a analyzujeme je. Je to proces na několik dní, zkoumáme například zdravotní stav, senzorické vlastnosti i obsah hořkých látek. Nyní zjišťujeme, že vedle nižší produkce je letos nižší i obsah hořkých látek ve chmelu.
Zvětšila se za poslední období plocha zastavěná chmelnicemi? Čím si vysvětlujete, že je o Žatecký poloraný červeňák ve světě stále tak velký zájem?
Během posledních pěti let plocha zastavěná chmelnicemi vzrostla, a to celkem o 626 hektarů nových chmelnic. V současné době jsou chmelnice vystavěny na 4 945 hektarech půdy.
Zájem o poloraný červeňák si vysvětluji tak, že je to prostě nejlepší jemná aromatické odrůda. Je to původní krajová odrůda, která je na top žebříčku pro ležáky plzeňského typu na celém světě číslo jedna. Další české odrůdy vznikly jeho křížením.  Žatecký poloraný červeňák je jemná aromatická odrůda s unikátním obsahem silic i poměrem alfa a beta hořkých kyselin, které v pivu vytvářejí příjemnou hořkost a dobrý pocit po napití. Člověk má zkrátka chuť dát si ještě jedno. Tato odrůda také obsahuje vysoký obsah polyfenolů, které jsou velmi prospěšné pro lidské zdraví. Zlepšují krevní oběh, myšlení a působí třeba i jako prevence vzniku rakoviny.
Platí i pro 21. století, že je Žatec chmelařskou velmocí?
Rozhodně ano, Česká republika je třetí největší producent a zpracovatel chmele na světě. Těchto unikátních oborů v naší zemi příliš mnoho není. Když přijdete do pivovaru kdekoli na světě a řeknete Žatec, ví, že náš aromatický chmel je číslo jedna pro pivo plzeňského typu. Máme samozřejmě i další odrůdy pro ležáky jako Sládek nebo Premiant, i nové odrůdy pro svrchně kvašená piva typu ALE například odrůdu Kazbek.
Chmel vyvážíme prakticky do celého světa, jsme převážně exportní odvětví, až osmdesát procent produkce se vyváží. Mezi naše tradiční významné odběratele patří Belgie, Jihoafrická republika, Vietnam, ale největší část vyváženého chmele jde do nejvzdálenějších zemí a to Číny a Japonska.
Také řada malých pivovarů v USA, pokud vaří ležák, tak ze Žateckého chmele. Je hezké tam přijet a třeba na pivním tácku si přečíst, že vaří z našeho chmele.
Uvádíte, že ČR je třetí největší producent, jaké země jsou pro vás největší konkurencí?
Největším světovým producentem jsou USA, ovšem z pohledu exportu je pro nás největší konkurent Německo. Po staletí jsou naše chmelařské oblasti vedle sebe a máme podobné tradice výroby piva. Německo se však v současnosti soustředí na odrůdy, které mají vyšší hořkost, my zůstáváme u té tradiční. V USA se zaměřují spíše na odrůdy pro svrchně kvašená piva.
Kromě obchodních aktivit provozujete v Žatci i Chmelařské muzeum. Proč jste se do toho pustili? Asi to není výdělečná činnost?
Máte pravdu, je to pro nás pravidelná finanční zátěž. Ovšem Žatecký chmel má tak dlouhou a bohatou tradici, že zřídit muzeum bylo naší povinností. Je to služba tradičnímu českému chmelařskému oboru. Za každým dobrým výrobkem je příběh a ten je třeba zprostředkovat. Muzeum pravidelně navštěvují zástupci z pivovarů celého světa. Jsou vždy nadšení z pestré a dlouhé historie jakou český chmel má.
Také Žatec se má o co opřít jako světoznámé město chmele. Pravidelně sbírky našeho muzea inovujeme a doplňujeme, loni jsme, například vybudovali pro děti cestu skřítka Hopa a v letošním roce přibyly nové velkoformátové fotografie.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video