Další díl volebního seriálu - Piráti

Redakce 2017-09-18 11:42:00

Za několik málo týdnů staneme, alespoň většina z nás, ve volebních místnostech. Politika funguje totiž tak, že čas od času voliči dají dohromady jakýsi dav lidí – svých zastupitelů, poslanců. To je demokracie. Většinou své zástupce vybíráme však jen na základě dojmů, nikoli vědomostí. Vybíráme a svůj hlas dáváme často lidem, které neznáme (a to ani jménem), jejichž názory a mínění jsou skryta za prohlášeními a sliby té či oné strany, hnutí nebo politického uskupení. A mnohdy neznáme ani je. Naše redakce tak oslovila v Ústeckém kraji několik politických subjektů, které se ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky budou v říjnu o vaši přízeň ucházet. Jejich lídrům položila několik otázek. S odpověďmi na ně vás v několika příštích týdnech chceme seznámit.

logo-pirati-nahledPIRÁTSKÁ STRANA
Pirátská strana je česká politická strana inspirovaná švédskou Pirátskou stranou. Pirátské strany vznikly v mnoha zemích v Evropě i po celém světě jako odpor proti údajnému omezování základních občanských práv vlivnými lobbistickými skupinami.
Hlavním tématem Pirátské strany jsou informace a jejich zásadní význam v moderní společnosti. Piráti se zaměřují hlavně na občanské svobody, sdílení informací, efektivní využití technologií a ochranu soukromí. Nedílnou součástí jejich programu je také transparence, e-government a přímá demokracie. V posledních letech se navíc program Pirátů dotýká také drogové problematiky (dekriminalizace až legalizace – racionalizace přístupu), vzdělání (efektivita) a zdravotnictví (zastavení odtoku prostředků korupcí), kde tvoří opozici konzervativním pohledům na tuto problematiku.
MIKULÁŠ PEKSA – lídr Pirátské strany Ústeckého kraje
Můžete se, prosím, stručně představit?
Jmenuji se Mikuláš Peksa a je mi 31 let. Jsem celkem normální člověk, programátor. Několik let jsem pracoval v Německu jako fyzik. Stav české politiky tehdy mi hodně vadil, váhal jsem, jestli už v zahraničí nezůstat. Bylo to v dobách Nečasovy vlády – pomalu každý měsíc odstoupil další ministr. Za skandál, kvůli kterému by se normální člověk propadl hanbou. Do takové země se člověku nechce vracet. Nakonec ale stejně zvítězila chuť „nedat domov bez boje". Piráty jsem tehdy vnímal jako novou sílu, která v Česku i v Německu usilovala o podobné cíle – zpřetrhat tu síť zajetých kšeftíčků. No, a když máte nástroj a chuť něco změnit, je škoda toho nevyužít.
Zkuste prosím říci, proč jít vůbec volit – a proč právě Vás?
Nejsme tradiční strana. Nemáme tu tradici, že bychom spolu 30 let rozkrádali evropské dotace, tunelovali podniky nebo udávali kolegy v StB. Naprostá většina z nás je o generaci mladší, vyrostli jsme na Internetu a používání moderních technologií je pro nás běžná věc. A chceme tenhle stát zmodernizovat. Hrajeme s co nejvíce otevřenými kartami, aby nás občané mohli kontrolovat. Věříme, že je lepší, když nad námi tahle kontrola je, nechceme být jako ti před námi, kterým moc stoupla do hlavy.
Parlamentní volby 2017 jsou považovány za přelomové. Souhlasíte s tím názorem? A jestli ano, potom proč?
Rozhodně. Ten systém zavedených stran – ať už si říkají ANO, ODS, TOP 09, KSČM nebo nějak jinak – už nefunguje. A lidé toho mají dost. Takže se budeme muset nějak posunout. A buď se posuneme dopředu, budeme moderní a fungující společnost, kde se krádež považuje za zločin, nebo se vrátíme někam hluboko do minulosti, protože se najde jeden silný vůdce a tomu to tady bude patřit vše.
Zisk kolika poslaneckých křesel pro Vaši stranu byste Vy osobně považoval za úspěch?
Zhruba každý desátý člověk uvažuje, že by nás mohl volit, takže opravdový úspěch je něco jako 20. Bohužel problém je v tom, že lidé nejsou odhodlaní volit. Nevěří, že to něco změní. Musíme je přesvědčit, aby se nevzdávali a pomohli nám posunout se dopředu.
Jakými tématy chcete oslovit voliče konkrétně v Ústeckém kraji?
Úplně stručně – život nesmí být za trest. Chceme fungující stát, kde se nekrade, kde se dá sehnat práce, kde se politici zodpovídají lidem. Nechceme stát, který vás nutí posílat každou účtenku kamsi do Prahy, zjišťuje, co si doma pěstujete na zahradě nebo vám kvůli něčemu jen tak z legrace zavře cestu do Drážďan.
I když vím, že se politici před volbami vyhýbají této otázce jako čert kříži: jaká povolební koalice je pro Vás přijatelná, jaká nikoli?
Tady můžu mluvit pouze za sebe, protože Pirátská strana teprve dokončuje oficiální Povolební strategii – předpokládám, že s ní do pár dnů půjdeme ven. Můj osobní názor je, že se nedá spolupracovat se stranami, kde všechnu moc drží jeden člověk nebo malá skupinka lidí. I kdyby byli sebelepší a slibovali hory doly, taková moc člověka nakonec ovládne a zbaví ho zábran. To mi znemožňuje koalici s SPD, KSČM a ANO. Pokud jde o ostatní strany, určitě jsou i tam slušní lidé. Podstatné je, aby se prosadili proti těm stávajícím a zavázali se bojovat proti korupci. Vracet k moci někoho, jako je třeba Miroslav Kalousek, je nesmysl.
Díky za rozhovor.
Pavel Ďuran

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video