Ilburk, dětská středověká tvrz u Černčic

Redakce 2017-09-24 01:04:00

Černčice (Milan Belan) Koncem srpna se většina dětí už připravuje na školu. Někteří však ještě ne, a to zvláště mezi obcemi Černčice a Obora u Loun, kde na louce na břehu Ohře vyrostla podivuhodná dřevěná stavba. Korouhve a praporce na této dřevěné tvrzi dávají na vědomí, že tuto tvrz obývají příznivci historie.

Podle znaků – černých šípů ve žlutém poli zřejmě lučištníci. Ale i příznivci husitství, což dokladují nejen korouhve s kalichem ale i zlatý půlměsíc v modrém poli – znak husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic. Pokud máte dost kuráže a nebudeme respektovat cedule okolo tvrze, které nevěstí kolemjdoucím nic příjemného, dojdete až k dřevěné bráně. Po zabouchání na vrata se ve špehýrce vrat objeví dětský obličej, který po chvíli zmizí. Po křiku stráží, pokud máte štěstí a z věže na vás nevylijí kbelík s vodou či něčím horším nebo nepřiletí šíp, jste vpuštěni dovnitř. Uvnitř tvrze mimo středověkých stanů jsou hlavně děti různého věku. Některé v kostýmech, jiné napůl, a některé i v „civilu“. Samozřejmě jsou zde i dospělí, kteří sedí u řeky nebo velí této „dětské“ osádce.
Co se zde vlastně děje? Těžko říci, každý ať si udělá představu sám. Mimo husitských zbraní, mezi kterými nechybí klasický řemdich nebo méně známý kropáč, je zde spousty luků a šípů. Před tvrzí je postavena střelnice, kde jsou kůly, kdy u každého je velmi realistická figurína bojovníka, který slouží jako terč. Mimo středověkých zbraní, které pocestným představil M. Šindelář ze Zbrašína, jsou zde k vidění i zbraně pod-statně novější. Přednášky o novodobém válčení s ukázkou těchto zbraní se zhostili bratři Dragounové z Loun. Tvrz navštívili i „kozáci“ z Korozluk u Mostu, kteří zde předvedli nejen své obávané zbraně, jako jsou šášky, kynžály a pušky, ale především nezaměnitelné kozácké kostýmy.
Mimo projížděk na lodích, výcviku v lukostřelbě zde byla i noční stezka odvahy a výuka v jiných středověkých dovednostech, kdy hejtman M. Belan předvedl dětem výrobu smolných loučí a zápalných šípů.  Mezi dětmi zde proběhlo i několik středověkých bitev s luky a šípy. Šípy byly opatřeny místo kovového hrotu vyměkčenou korkovou zátkou. Ale i přesto měli všichni dětští válečníci ochranné brýle a podle některých i zásah takovým šípem pěkně bolel.
Neméně dramatická byla i předposlední noc, kdy se v nočních hodinách skácela k zemi silná větev staré vrby a zničila muniční sklad a část palisády. Ve skladu v tu dobu mezi zbrojí, zbraněmi a šípy spal jen ten nejpovolanější – hejtman tvrze. Ten ač otřesen, vyvázl naštěstí bez zranění.
(autor je hejtman skupiny historického šermu Ilburští střelci)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video