Radiologické oddělení pod vedením Jana Kranera se pečlivě připravuje na nové ,,cétéčko."

Redakce 2017-09-28 15:07:00

Bez kvalitní diagnostiky se moderní medicína neobejde. Aby léčba byla účinná, potřebuje lékař co nejpřesnější informace o pacientově zdravotním stavu. Ty dokáže z velké míry poskytnout počítačová tomografie, zkráceně CT. Nemocnice Louny se v současné době chystá pořídit nový CT přístroj, protože ten současný pomalu dosluhuje. Radiologické oddělení pod vedením Jana Kranera se na nové ,,cétéčko“ pečlivě připravuje.

Určitě se už na novou technickou posilu těšíte.
Rozhodně, s kolegy se na nové CT těšíme. Bude to vítaná technická posila pro naše oddělení. Jsem rád, že se management naší nemocnice a vedení skupiny AGEL, do které patříme, na této investici domluvili. Byla přijata varianta úplně nového přístroje a nikoli jen výměna dosluhujících prvků v původním zařízení.
V čem bude nové CT lepší než stávající přístroj?
Předně, nové cétéčko bude mít až šestnáct řad detektorů, přičemž stávající přístroj disponuje pouze šesti řadami. Nový přístroj tedy bude schopen provést šestnáct snímků během jedné sekundy, čímž dojde k celkovému zrychlení vyšetření. Zároveň budeme moci provést vyšetření pacienta ve větším rozsahu než doposud.
Umožní nové CT zavést nová vyšetření, která nebyla dosud prováděna?
Jistě, nové CT nám umožní dobře zobrazit například tepny krku, mozku a dolních končetin a odhalit jejich možné zúžení či uzávěry. Také bude možné vyšetřit plicní tepny a zde najít případnou plicní embolii. Celkově bude přístroj poskytovat lepší zobrazení vyšetřovaných orgánů a umožní rychle provést 2D a 3D rekonstrukce. Ty poskytnou lepší prostorovou orientaci pro popisující lékaře našeho oddělení.
Odhadem, kdy byste mohli na novém CT vyšetřit prvního pacienta?
Vše je nyní ve fázi výběrového řízení, takže jako reálný vidím konec letošního roku a začátek příštího. Následující týdny využijeme k přípravám na instalaci nového přístroje. Testovací spuštění na přelomu roku znamená pro provoz oddělení minimální dopady na množství poskytované péče.
Když byste mohl srovnávat radiodiagnostiku v době, kdy jste s medicínou začínal a současností, jaké rozdíly jsou nejmarkantnější?
Oboru se věnuji 25 let a za tu dobu udělal ohromný kvalitativní skok kupředu. Jsou to markantní změny, třeba převedení klasických foliových snímků do digitální podoby nebo jejich možnost elektronického sdílení prakticky po celém světě. Když jsem začínal na CT, měli jsme jednořadé spirální typy, dnes se počet detektorů počítá v řádu stovek. Ohromně se také zvýšila dostupnost CT, dnes jsou tyto přístroje v každé okresní nemocnici, dříve bylo zařízení doménou nemocnic vyššího typu a tomu odpovídala i čekací doba na vyšetření. Vše se díky moderní technice zrychlilo a zpřesnilo.

 

fotkyfoto-36556847-xl-nahledPavel Fojtík, ředitel Nemocnice Louny: O potřebě výměny CT technologie jsme věděli již při akvizici Nemocnice Louny, která se stala součástí skupiny AGEL. Není to tedy pro nás nic nového. Stávající CT je plně funkční, ale některé klíčové díly se blíží konci své životnosti. Museli jsme se rozhodnout, jestli CT za vysokou cenu udržovat v chodu, nebo koupit přístroj nový. Výpočetní technika se však vyvíjí takovým tempem, že zkracuje životní cyklus těchto přístrojů a náhrada novým zařízením je tudíž výhodnější. Nový přístroj přináší několik plusů. Předně, jeho výkon zkracuje délku jednotlivých vyšetření a díky tomu i objednací doby. V konečném důsledku také dochází k snížení radiační zátěže vyšetřovaných pacientů. Na běžné vyšetření se v Lounech nyní čeká asi čtyři týdny, ale jsou období, kdy je čekací doba delší, například během prázdnin a dovolených. Věřím, že nový výkonnější CT přístroj zkrátí současné objednací lhůty. Závěrem chci sdělit dvě pozitivní informace. Za prvé, náš tým radiodiagnostického oddělení v letošním roce posílila zkušená lékařka a tou druhou zprávou chci všechny ubezpečit, že není podmínkou, aby k nám pacienti přicházeli pouze z Loun a nejbližšího okolí. Pacienty z jiných regionů rozhodně neodmítáme.

Komentář Radovana Šabaty, starosty Města Louny
Jak hodnotíte fungování Nemocnice Louny od doby, kdy došlo k změně provozovatele?
Musím říci, že jsem byl již několikrát od vstupu společnosti AGEL v areálu nemocnice i přímo na odděleních. Při každé mé návštěvě vidím výrazné změny a za jednu z největší změn považuji stále usměvavý a příjemný personál. To je základ všeho. Vnímám pozitivně i změny ve spokojenosti pacientů a jejich rodinných příslušníků. Za to je potřeba celému kolektivu Nemocnice Louny poděkovat.
Spolupráce Města a nemocnice, jste s ní spokojen, a jak vidíte její další rozvoj?
Rozhodně. Nástupem skupiny AGEL do lounské nemocnice se výrazným způsobem změnila komunikace mezi zařízením a Městem Louny. Jsem za to velice rád a věřím, že společnými silami můžeme v této oblasti ještě mnohé v Lounech vylepšit.  Velice dobrá je především komunikace s ředitelem nemocnice Pavlem Fojtíkem, se kterým se v pravidelných intervalech setkáváme a řešíme problémy, které tíží nemocnici či město.
Nemocnice pořizuje nové CT. Můžete říct za Město, zda podpoříte tento záměr?
Právě v těchto dnech zastupitelstvo schválilo návrh rady města na dotaci 450.000 korun, kterou chceme podpořit nákup tohoto přístroje. Zmiňovaná dotace není jen příspěvkem našeho města, ale celé spádové oblasti Lounska. Starostové okolních měst, přispívají Lounům na léčebnou a preventivní péči a my se zavázali, že tyto prostředky budeme dál využívat pro potřeby zdravotnictví v našem regionu.  A tak tento případný dar společnosti Nemocnici Louny chápeme.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video