Kvarteto zcela zaplnilo kostel

Alla Želinská 2017-10-05 08:37:00

Libyně, Lubenec – Koncert smyčcového kvarteta Antic přilákal v sobotu 16. září do kostela sv. Jiljí v Libyni více než sto posluchačů. „Kostel byl opět plný. Celkově koncert navštívilo 107 posluchačů. Pro návštěvníky jsme opět přikoupili několik nových polstrovaných židliček a připravili malé občerstvení a svařené víno. Chtěli bychom, aby koncerty si mohli lidé užít v poklidu a pohodlí, ale postupně začínáme mít problém je všechny usadit, na druhou stranu nás velmi těší obrovský zájem o naše produkce,“ říká za pořadatele Jitka Kantová.

Kostelík v Libyni vzkvétá. Na jaře byly zhotoveny vnitřní omítky v hlavní lodi, na kterou přispěla prostřednictvím svého nadačního fondu firma Logit, během léta se pracovalo na opravě hřbitovní zdi v zadní části hřbitova, na níž přispělo Ministerstvo kultury, a na podzim by se měly začít dodělávat sádrokartonové podhledy v hlavní lodi kostela. Prosvětlený vitrážový strop – osmý div světa – se též pomalu zaplňuje. „Na tento projekt již přispěly dvě třetiny potřebných dárců. Pokud se tedy ještě někdo rozhoduje, že by rád podpořil toto zajímavé dílo, musí si pospíšit, než budou všechny cedulky po 3 000 Kč obsazeny,“ dodává J. Kantová.
Spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí velmi ještě trápí nedokončené vnitřní omítky u vstupu do kostela a venkovní omítky, které stavební firma nacenila na 500 tisíc korun. „Hledáme nějaký vhodný dotační program. Bohužel současné dotace jsou o předfinancování, a na to náš spolek nemá.  Budeme tedy muset hledat nějakou jinou cestu. Chybí nám též nějaké sociální zázemí, ale o tom se nám může zatím jen zdát,“ prozradila paní Kantová.
Příští rok by se měla objevit nová vitráž v hlavní lodi na téma americké secese v podání Louise Comforta Tiffanyho. Tématem vitráže bude archanděl Gabriel.
A další kulturní zážitek v Libyni? Bude to koncert saxofonistky Květy Tetaurové, která 28. října svým vystoupením ukončí v 16 hodin turistickou sezónu rozhledny i kostela.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video