Zdravé recepty Jarmily Hokrové. Koření pro lepší trávení

Redakce 2017-10-08 00:42:00

Psala jsem o zelenině a ovoci a jejich barvách, protože jsou zajímavým zdrojem fytonutrientů. Dalším důležitým zdrojem těchto látek je koření. Většina druhů evropského a exotického koření je zároveň léčivými rostlinami, i když v kuchyňských dávkách je jejich léčebný vliv slabší.

V každém případě přispívají k chuti k jídlu, k tvorbě slin, trávicích šťáv, k dezinfekci zažívacího traktu, k pohyblivosti střev, k odstranění zažívacích potíží. Působí tedy významně na žaludek, žlučník, játra, ledviny, střevní trakt i na krevní oběh. Urychlují vstřebávání látek z potravy, zrychlují metabolismus a také oddělují odpadní látky a podporují jejich vylučování.
Je vhodné užívat široké spektrum koření v podobě čerstvých bylinek nebo jednodruhového sušeného koření. Dodají vašemu jídlu chuť. Snáze se tak uspokojí vaše chuťové buňky a je pravděpodobné, že nebudete mít už tak velkou chuť např. na sladké.
Koření dodá jídlu také pestrost. I když základní suroviny v receptu budou stejné, díky koření z něj uděláte úplně jiné jídlo. Petrželka, pažitka, tymián, bazalka, oregano, rozmarýna, majoránka, šalvěj, to je jen několik druhů, které jsou běžně dostupné, ale přesto je při přípravě jídla příliš nevyužíváme.
Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami
Suroviny  na 4 porce: 4 prsa bez kůže, sůl, pepř, 3 snítky tymiánu nebo ½ lžičky sušeného, šťávu z půlky citronu, lžičku medu, lžička másla. Na šťouchané brambory budete potřebovat: 700 g brambor, 1 cibuli, čerstvou petrželovou nať, sůl a lžičku másla.
Příprava: Plátky kuřecího masa bez kůže osolte, opepřete, vložte na rozpálenou nepřilnavou pánev. Opékejte z obou stran, aby se zatáhlo. Pak přidejte snítky tymiánu a šťávu z půlky citronu, lehce podlijte a přikryjte poklicí. Nechte dusit do měkka. Asi 5 minut před dokončením vmíchejte do výpeku máslo a med a maso několikrát obraťte, aby dostalo medovou glazuru. Hotové maso vyndejte na předehřátý talíř. Brambory oloupejte a dejte vařit. Než se uvaří, nakrájejte cibuli a na troše másla ji osmahněte. Nakrájejte i petrželku. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim petrželku a osmaženou cibulku. Podle chuti osolte. Plátky masa podávejte s bramborami a polijte výpekem.
Nutriční hodnoty  (na porci): 484 kcal, 24 g tuku, 34 g bílkovin, 27 g sacharidů, 2 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Příprava receptu je jednoduchá a voňavému kuřátku jistě neodoláte. Jídlo je bohaté na bílkoviny, a pokud si k němu dáte ještě čerstvý zeleninový salát, budete mít výtečný oběd.
Jste na cestě k zdravému životnímu stylu? To je skvělé, na vaší cestě vás ráda podpořím. Nebudu vás nutit pít koktejly na hubnutí, ale naučím vás jíst. Potom už nebudete muset držet žádnou dietu. Zavolejte na 777151594 a domluvte ZDARMA první konzultaci.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video