Předvolební seriál. Rozhovor s Michalem Kučerou, TOP 09

Redakce 2017-10-07 00:17:00

  TOP 09 je česká liberálně konzervativní středopravicová strana. Vznikla v roce 2009 a brzy se stala výrazným politickým subjektem – také součástí vládní koalice Petra Nečase. Po volbách v roce 2013 je v opozici. Název strany demonstruje základní principy, ze kterých strana vychází: Tradice, Odpovědnost, Prosperita, to vše doplněné rokem vzniku strany. TOP 09 je strana, která vychází z evropských tradic křesťansko-židovské kultury. Významnou charakteristikou je její proevropský přístup. Strana zaujímá odmítavý postoj k populismu. Jedním z hlavních úkolů, které si tato strana klade, je udržet stabilitu veřejných rozpočtů a nezvyšovat státní dluh.

MICHAL KUČERA – lídr TOP 09 Ústeckého kraje
Můžete se, prosím, stručně představit?
Jsem lídrem kandidátky v Ústeckém kraji a předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Kromě životního prostředí se v poslanecké sněmovně zabývám otázkami hospodářství, energetiky a dopravy. V Lounech, kde žiji se svou rodinou, jsem členem rady města a předsedou finančního výboru. Ze zájmů bych zmínil četbu, a kromě klasických koníčků, jako je lyžování, kolo nebo malá kopaná, nesmím zapomenout na geocaching, tedy „hledání krabiček“ ukrytých na zajímavých místech po celé České republice.
Parlamentní volby 2017 jsou považovány za přelomové. Souhlasíte s tím názorem? A jestli ano, potom proč?
Tentokrát je skutečně v sázce příliš mnoho na to, abychom nad volbami mávli rukou. Zatímco všechny předchozí polistopadové vlády se více či méně snažily Českou republiku přibližovat západu jak ekonomicky, tak společensky, kabinet pod vlivem Andreje Babiše do historie vejde jako ten, který usiloval o otočení kormidlem zpět do éry normalizace. A mají-li předvolební průzkumy pravdu, pak jízdu do husákovské historie ještě zrychlíme. To, doufám, drtivá většina české populace dopustit nechce.
Zkuste prosím říci, proč jít vůbec volit – a proč právě Vás?
Volební právo je něco, co nastupující generace vnímá jako samozřejmost. Svým způsobem je to dobře. Je to totiž znamení, že se demokracii podařilo v našich končinách poměrně pevně zakotvit. Jenže já si ještě dobře pamatuji doby, kdy volby svobodné nebyly, kdy se k volbám muselo a na výběr nebylo. O soutěži politických stran jsme si mohli nechat jen zdát. Když nebudeme chodit k volbám, může se snadno stát, že se zase do těch časů vrátíme. Čím méně lidí přijde volit, tím více mandátů získají strany s disciplinovanými voliči. K nim jednoznačně patří třeba komunisté. V těchto volbách se bude se rozhodovat, zda půjdeme směrem postsovětské gubernie nebo zůstaneme mezi evropskými demokraciemi. Proto každého prosím, aby k volbám přišel.
A proč TOP 09?
Jsme jediná pravicová proevropská strana, jsme pro ochranu lidských práv, pro svobodu podnikání i svobodu osobní. Říkáme, že stát má být služba občanům a ne nenasytný otesánek. Klademe důraz na ekologické hodnoty, protože nám není jedno, jakou krajinu zachováme našim dětem.
Zisk kolika poslaneckých křesel pro Vaši stranu byste Vy osobně považoval za úspěch?
Nemůžeme mít jiný cíl než obhájit všechna poslanecká křesla, kterými disponujeme nyní, tedy 26 mandátů. S tím bych byl spokojený. V našem kraji bychom chtěli zabojovat o dva mandáty, ale jednoznačně chceme obhájit jeden mandát z voleb minulých.
Jakými tématy chcete oslovit voliče konkrétně v Ústeckém kraji?
Já v Ústeckém kraji skutečně žiji – a vychovávám tu svoje děti. Troufám si tvrdit, že problémy svého kraje dobře znám. Jak asi víte, Ústecký kraj je dodnes poznamenán nejen těžbou hnědého uhlí, ale také strukturou průmyslu, kterou se bohužel nepodařilo (i kvůli korupčním kauzám krajských politiků) změnit. Náš kraj potřebuje podporu z Prahy, bez toho to nezvládneme. Potřebuje, aby za náš region politici v Praze kopali. O to jsem se taky vždy snažil. Jestliže se ptáme, proč je u nás nejvyšší nezaměstnanost, pak musíme hledat způsoby, jak pracovní sílu a pracovní místa propojit. Jestliže práce u nás není, pak bychom měli lidem umožnit za prací dojíždět. To ale nepůjde bez kvalitní dopravní infrastruktury. Mým cílem je například prosadit dokončení dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem. K ní patří i obchvat Loun, který má dnes podobu obyčejné silnice první třídy, kde často dochází k nehodám. Potřebujeme rovněž smysluplné napojení regionálních železnic na trať směrem na Prahu. A konečně je nutné propojit také Ústí nad Labem a Karlovy Vary. Proč by lidé z Ústí, Děčína nebo Teplic měli do Varů jezdit přes Prahu? To přece nedává smysl. Potřebujeme mít v kraji dobře zaplacené učitele, tedy školství na nejvyšší úrovni. Stejně tak zdravotnictví. Pak tady budou chtít rodiny zůstávat, protože budou vědět, že o jejich děti i blízké je postaráno. A samozřejmě bezpečnost. Není možné, aby z Ústeckého kraje stahoval ministr vnitra policisty do Prahy, jak tomu bylo dosud.
I když vím, že se politici před volbami vyhýbají této otázce jako čert kříži: jaká povolební koalice je pro Vás přijatelná, jaká nikoli?
TOP 09 už několikrát jasně řekla, že je pro nás nepřijatelná jakákoli spolupráce se stranami, které usilují o demontáž demokracie v Česku. Mezi ně řadím KSČM, hnutí ANO a také SPD. Jinak jsme ochotni se bavit se všemi demokratickými politickými subjekty. A přes to nejede vlak.
Děkuji za rozhovor.
Pavel Ďuran

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video