Upoutávky na Region Podbořanska č. 40, který vychází ve čtvrtek 12. října 2017

Redakce 2017-10-11 09:25:00

Podbořany, Petrohrad i Blatno vítaly nové občánky Podbořansko – Sedmého října v obřadní síni městského úřadu v Podbořanech slavnostně přivítali a zapsali do Pamětní knihy města 15 nových občánků. Zastupitelka Dagmar Pištěková krásnými slovy přivítala 7 děvčátek – Elišku, Kristýnu, Melánii, Ellu Beatrici, Veroniku, Viktorii a Kláru a 8 kluků – Emila, Víta, Martina, dva Tomáše, Davida, Josefa a Petra. Pásmo básniček jim předvedly děti z mateřské školy v Žatecké ulici pod vedením učitelky Jindry Hornové. Nechyběly věcné dárky a plyšáci pro děti a kytičky pro maminky. Noví občánci se také dočkají vlastních Stromků života, které pro ně díky městu zasadí rodiče. Sázení je naplánováno na 11. listopadu. Všechny fotky z vítání občánků v Podbořanech, Petrohradu a Blatně najdete v naší fotogalerii.

nalepuje-vyluku-nahled Výluka ,,vymazala“ z jízdního řádu dvě zastávky
Podbořansko (až) „Upozornění pro cestující – v období 9. 10. – 31. 12. 2017 nebude zastávka Blšany, Soběchleby rozcestí linkou 743 obsluhována.“ Toto upozornění – a stejné na zastávce Stachov – se objevilo ve čtvrtek 5. října na autobusové zastávce v Soběchlebech na rozcestí. Od pondělí totiž linkové autobusy 743 (Žatec – Libořice – Podbořany) a 764 (Podbořany – Velká Černoc) začaly jezdit po objízdných trasách kvůli úplné uzavírce silnice Blšany – Stachov a nejezdí přes zastávky Stachov a Soběchleby, rozcestí, zastávka v Blšanech kvůli tomuto omezení byla přesunuta jinam, do prostoru náměstí.

Kostel v Siřemi se opravuje
Díky průlomové dotaci 1,5 milionu korun bude obnovena hlavní věž
Siřem (až) Pozdně barokní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Siřemi je architektonicky velmi zdařilou a krásnou stavbou. Je však bohužel také členem dlouhého seznamu sakrálních památek, které měly v období komunismu zaniknout, a podle toho také do dnešních dob vypadá. Kostelu ale konečně svítá na lepší časy. V současné době se tam činí stavební dělníci, odborníci na střechy, klempíři, pokrývači, tesaři… Vzniká nová báň hlavní kostelní věže. Dokončena by měla být v listopadu.

Cesta českých svatých v Petrohradě
Několik desítek lidí nejen z Petrohradu se v pátek 6. října odpoledne sešlo u křížku směrem na přístupovou cestu na Vrch Všech svatých v Petrohradě. Cílem setkání bylo slavnostní otevření Cesty českých svatých, která vznikla z podnětu místního občana Petra Kunce. Kněz Římskokatolické církve v Kralovicích P. Milan Geirer pak Cestu Českých svatých posvětil. Na závěr čekalo na všechny pohoštění.

Jablečný den: nejvíce chutnalo od Ivany z Nepomyšle a dam z Blšan
Krásný Dvůr (až) 3 357 – celkem tolik návštěvníků napočítali pořadatelé sedmého ročníku Jablečného dne. 106 návštěvníků využilo možnosti projet se po zámeckém parku v bryčce či kočáře a 186 jich dorazilo na Novogotický templ, kde většina z nich vystoupala na vyhlídku.

syr-kal-nahled Sýrovičtí a Pšovští se setkali popáté, mají i vlastní kalendář (více fotek zde)
Bývalí obyvatelé Sýrovic a Pšova si dali jubilejní pátý sraz. K Švejkovi jich dorazily téměř tři desítky. Letos si všichni dopřáli jedinečný kalendář, příští rok plánují videohovor s kamarádem v Kanadě.
Poslední zářijovou sobotu jsem byla na setkání Sýrovických a Pšovských, pravděpodobně bývalých obyvatel. Zaznělo tam několik zajímavých informací, a tak jsem položila pár otázek jednomu z účastníků setkání, bývalému „Sýrovičákovi“ a starostovi Podbořan panu Josefu Čerňanskému.
Jak vznikl nápad na setkávání a kdo se jej zúčastňuje?
S tímto nápadem přišli pánové Andrej a Jan Červených. Ani oni nečekali, že setkávání bude tak příznivě přijato, a tak se koná už popáté. Setkávají se tam lidé, kteří v mládí žili, nebo pracovali v Sýrovicích a ve Pšově.
Vy jste také sýrovický starousedlík?
Ne, já jsem tam nastoupil na tzv. umístěnku, na tehdejší Státní statek Podbořany, kam Sýrovice patřily. Vydržel jsem tam pracovat a bydlet plných 16 let. Moje nynější žena tam přišla také pracovat a tam jsme seznámili. Příští rok to bude již 50 let, co jsme v roce 1968 měli svatbu.
Jak vypadal tehdy život v takové malé vesnici?
Tak jako v mnoha jiných vesnicích v republice. Prakticky žádné možnosti. Tak se dala dohromady parta mladých lidí a začali jsme se scházet a řešili, co dělat. Upravilo se volejbalové hřiště a hráli jsme po práci volejbal. Nebo jsme se jen tak obyčejně setkali a povídali si (samozřejmě u piva). Pořádali jsme také taneční zábavy a v zimním období plesy v nedalekém Pšově, kde byl taneční sál.

dod-2-upr-nahled Domovy pro seniory se otevřely pro všechny (více fotek zde)
Vroutek, Podbořany (až) Den otevřených dveří uspořádaly v rámci týdne sociálních služeb Domovy pro seniory ve Vroutku a v Podbořanech. V úterý 3. října od rána do pozdního odpoledne v domově ve Vroutku měli pro návštěvníky připravené drobné občerstvení, informační brožurky a dárečky z dílny klientů. Na poměrně malém počtu lidí, kteří na den otevřených dveří zavítali, se podepsalo špatné počasí. „Faktem také je, že u nás jsou „dveře otevřené” celoročně, takže pokud je zájem ze strany potencionálních žadatelů a jejich rodin, je možnost provést po zařízení a poskytnout informace o životě v našem Domově kdykoliv v průběhu roku,“ říká ředitelka vrouteckého domova pro seniory Markéta Sosnová, která přivítala na dni otevřených dveří i starostu města, které je zřizovatelem domova, Jaromíra Kubelku (oba na snímku dole). „V příštím roce se pokusíme zorganizovat nějaký doprovodný program, který by přilákal širší veřejnost,“ dodala M. Sosnová.

V pátek třináctého pustí Vetřelce
Kino Podbořany promítá v pátek 13. října od 19.30 film Vetřelec: Covenant. Režisér Ridley Scott se vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V úterý 17. října přijde na řadu pěkná francouzská komedie I dva jsou rodina, rovněž od 19.30 hodin.

72 hodin dobrovolnické práce
1. Česká společnost Podbořany se i letos zapojí do celostátního projektu 72 hodin dobrovolnické práce. Tentokrát to bude podruhé. „Pokud se i vy chcete zapojit do dobrovolnické činnosti, přidejte se k nám 13. října od 15.30. Uklízet se bude okolo naší herničky, také se pustíme do mytí všech hraček v herně,” zve Zuzana Bechyňová.

Posvícení a Dýňování
Malá Černoc zve v sobotu 14. října na Posvícenské posezení. Od 19 hodin ve staré poště čeká na vás dobré občerstvení, hudba, zábava. A poslední říjnovou sváteční sobotu 28. 10. Malá Černoc pořádá Dýňování – společnou předdušičkovou akci pro malé i velké. Nejen dlabat a tvořit z dýní se bude od 15 hodin.

 

Více informací najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video