Znáte lounskou nemocnici? Kolik otázek byste uměli správně zodpovědět?

Redakce 2017-10-19 08:36:00

V našich článcích o lounské nemocnici pokračujeme dnes malinko jinak. A to kvízem, na jehož otázky nalezne čtenář ihned odpověď. Vyzkoušejte si tedy znalosti o našem zdravotnickém zařízení.

1)  Máte ponětí, se kterou prestižní pražskou nemocnicí má naše lounská podobnou architekturu?

Nemocnice Louny má velmi zajímavou historii a areál neobvyklý půvab. Byla založena v roce 1927 jako Masarykova okresní všeobecná nemocnice v Lounech. Její architektura je podobná v té době stavěné Nemocnici na Bulovce. 


2)  Znáte lůžkovou kapacitu Nemocnice Louny? 

Otevřeno má 85 lůžek následné péče, 45 lůžek sociálních a 10 lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.


3)  Víte, kolik lidí pracuje v lounské nemocnici? 

V současné době zaměstnává nemocnice, patřící od roku 2016 do skupiny AGEL, zhruba 120 pracovníků, přičemž přibližně jednu desetinu tvoří lékaři, zbytek pak střední a nižší zdravotnický personál. Nemocnice Louny stále těží ze své funkce bývalé okresní nemocnice. Mnoho lékařů a sester pracovalo před rokem 2010 na odděleních poskytující neodkladnou péči a jsou nadále velmi vyhledávanými profesionály z odborného i lidského pohledu. 


4)  Proč zanikla akutní péče? 

Upuštění od lůžkové akutní péče bylo historické rozhodnutí bývalého majitele nemocnice, které zásadně změnilo strukturu a smluvní vztahy. Návrat lůžkové akutní péče do Loun je v současné situaci našeho zdravotnictví nereálný.  


5)  Zaznamenali jste informaci, že Pramen Luna, který vyvěrá také v nemocničním parku, je nejhlubším minerální zdrojem v České republice?

V jižní části Loun, na návrší U Spravedlnosti, byl počátkem 60. let navrtán v hloubce 1200 metrů významný zdroj alkalické kyselky, zvaný Pramen Luna. Podle některých údajů se jedná o nejhlubší minerální zdroj v ČR. V polovině 90. let byl pramen doveden do prostor rehabilitačního oddělení lounské nemocnice a ze sponzorského daru bylo pracoviště vybaveno balneologickou vanou s parním ohřevem. Do nemocničního parku je voda přivedena minerálkovodem. Jde o pramen s unikátním složením vody. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video