Lidé často zachraňují ježky, kteří to nepotřebují

Redakce 2017-10-19 10:33:13

CHOMUTOVSKO (r) — Před neuváženým a velmi často zbytečným zachraňováním ježků, nalezených v přírodě, varují pracovníci Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Ti upozornili, že Záchranná stanice pro handicapované živočichy v zooparku v současné době přijímá vedle další zvířat především nalezené ježky, většinu z nich však naprosto zbytečně.

„Lidé se často snaží zachraňovat ježky, kteří naši pomoc nepotřebují. Pokud není ježek zraněný, apatický, či jinak handicapovaný, tak je po kontrole zdravotního stavu, zvážení a odčervení opět vypuštěn do volné přírody,” uvedl zoolog Miroslav Brtnický. „Často k nám veřejnost nosí ježky v domnění, že jde o jedince, kteří by nepřežili zimu. Pokud ale ježek na začátku října váží kolem 250 gramů, má ještě čas se dostatečně před zimou vykrmit a přečkat jí tak bez obtíží,” dodal zoolog.

Lidé by se měli nejdříve informovat například na webové stránce www.zvirevnouzi.cz, kde je zvířecí poradna s popisem, jak postupovat při nálezu zraněného zvířete nebo opuštěného mláděte a také se veřejnost může podívat na takzvaný „ježčí kalendář”.

Aby měl ježek šanci na úspěšné přezimování, potřebuje na konci října vážit přibližně 400 gramů. Velkou roli hraje také počasí. Ježci upadají do zimního spánku při poklesu nočních teplot pod bod mrazu. V té době by měli vážit alespoň 600 až 700 gramů.

I bez příjmu většího množství ježků si Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Chomutově nemůže stěžovat na nedostatek práce. V minulých dnech vrátila zpět do volné přírody několik zvířat, ale zároveň další přijala.

Šlo kupříkladu o samce labutě který byl odchycený s povrchovým zraněním křídla. Opeřenec je již vyléčen a schopen se o sebe plně postarat. Byl proto vypuštěn zpět do přírody v místě odchytu.

Stanice dále přijala osiřelá mláďata veverek od nálezců z řad veřejnosti.

Všichni tři samečci dobře prospívají a zůstanou přes zimu. Dalšími přijatými zvířaty byly poštolky a káně. „Před pár dny jsme mimo jiné vypustili zpět do volné přírody kachnu divokou a káně s puštíkem,” uzavřel zoolog Miroslav Brtnický.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video