Prezidentovi chutnalo žatecké pivo

Veronika Salášková 2011-10-25 00:00:00

Žatec – Ve čtvrtek 20. října navštívil Žatec prezident republiky Václav Klaus s manželkou Livií. Nebyl zde poprvé, naše město navštívil již v roce 2002. Dopoledne před jeho příjezdem bylo vyplněno farmářskými trhy a vystoupením skupiny All Right Band, ZUŠ Žatec, Ústavu sociální péče Tuchořice a Mateřské školy Alergo. Doprovodná kolona s prezidentským vozem dorazila ve 12,40 hodin.

Po vystoupení z auta ho přivítali starostka města Zdeňka Hamousová a místostarosta Jan Novotný, který Livii Klausové předal kytici. Před pódiem prezidentský pár a hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, která je na jejich cestě doprovázela, přivítala slavnostně nastoupená Chmelobrana. Prezident Klaus poděkoval obyvatelům za milé přivítání. Řekl, že na žatecké náměstí Svobody přišel určitě největší počet lidí, ze všech míst Ústeckého kraje, která během své třídenní cesty navštívil, a dodal, že jsou zároveň i ze všech nejhlučnější a děti tady nejvíc zlobí. Proto je hned lehce napomenul a požádal, aby se trochu ztišily a s pomocí první dámy se mu to povedlo.
Přivítán pak byl, jak jinak, než chlebem, solí a pivem, z čehož měl radost, protože za celou návštěvu kraje pivo neviděl. Žatecké pivo pochválil, že mu chutná, šlo poznat i z toho, že z korbele v pauzách mezi mluvením pravidelně upíjel. Pochválil Žatec, že byl vždycky pěkné město a všiml si domů, které od jeho poslední návštěvy prošly opravou a rekonstrukcí.
Kromě dotazů, jak se má, jak se mu líbí město Žatec, zejména od mladších dětí došlo, i na otázky na tělo, například jestli na Chmelový maják vyjde pěšky, nebo použije výtah. Otázky týkající se politiky prezidentovi položili studenti středních škol. Adam Janata ze žateckého gymnázia se zeptal, jak se jako euroskeptik dívá na současnou situaci a dění v Evropské unii. Prezident nejprve zkonstatoval, že stejnou otázku dostal jako první v obci Březno. Poté přiznal, že má strach, že Evropa má problém a zadoufal, že se pustí do jeho řešení. Dodal ale, že vůli a odhodlanost k tomu u evropských politiků nevidí. Petr Cyprián se zase prezidenta zeptal na jeho názor na fakt, že se má nepracující člověk často lépe než pracující. Václav Klaus mu odpověděl, že je třeba jinak nastavit příliš štědrou sociální politiku, a to tak aby pomáhala jenom těm, kteří tuto pomoc bezvýhradně potřebují.
Jedenáctiletý Marek Koutný se ho zeptal na setkání s tenistkou Petrou Kvitovou po jejím vítězství. Prezident povyprávěl, že když se spolu setkali, řekla mu Kvitová, že jí už kdysi podal ruku jako malé sedmileté dívce a popřál jí, ať jí tenis jde. Nyní to popřál i Markovi, který přiznal, že také hraje tenis.
Na závěr starosta Hamousová předala prezidentskému páru dary s chmelovou tematikou jako například vitrážovou lampu. Z náměstí pak pokračovali do Chrámu chmele a piva, kde je čekal oběd v restauraci U orloje. Ještě předtím si prohlédli odbíjení chmelového orloje.
Po obědě se kolona vozů vydala do průmyslové zóny Triangle, kde si manželé Klausovi v doprovodu hejtmanky a dalších návštěvníků prohlédli továrnu Panasonic, kde se vyrábějí televize a LCD obrazovky. Na závěr exkurze odhalil pamětní desku k příležitosti jeho návštěvy.
Na zámku Nový Hrad v Jimlíně přivítali u brány prezidentský pár halapartníci a Žatečtí trubači zahráli slavnostní fanfáru. Při procházení zámeckými nádvořími se prezident Klaus s chotí srdečně zdravili s místními občany a v sále velké jídelny pak byli přivítáni potleskem starostů, kteří se sem dostavili z celého lounského, chomutovského a mosteckého okresu. Václav Klaus poděkoval hostitelům za celý průběh putování po severu Čech a pak byl dán prostor starostům, aby se vyjádřili, případně položili hlavě státu své dotazy. Mezi prvními byl starosta Hřivic Josef Hajm, který požádal prezidenta, aby se zasadil o přerozdělování daní z příjmů, aby malé obce a města dostaly víc peněz na úkor čtyř velkých měst. Podobně vystoupili i další. Prezident toto okomentoval tím, že samozřejmě tento připravovaný systémový krok vítá, i když na druhé straně budou zase ona velká města naříkat, že se jim berou peníze na jejich potřeby. Na otázku lounského starosty Jana Kernera, jak se prezidentskému páru líbilo putování po severu z hlediska turistické atraktivity, bylo odpovězeno Livií Klausovou, že objevila mnoho zajímavých míst, o kterých ani nevěděla, fascinovaly jí jak Krušné hory, tak kopce Českého středohoří, jen se oba přiklonili k poznatku, že je zde mnohem menší péče lidí o jejich domy, než je tomu třeba na Moravě nebo v jižních Čechách. Poté zamířil prezidentský pár již do Prahy.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video