Oddělení sociálních lůžek lounské nemocnice pomáhá klientům nacházet cestu k domovu

Redakce 2017-10-25 15:14:39

Práce v sociálních službách je velmi náročná, o čemž by sociální pracovnice Jana Hendrychová z lounské nemocnice mohla dlouze vyprávět. ,,Setkáváme s nejrůznějšími lidskými příběhy, na druhou stranu je však velmi inspirující, člověk se při ní naučí odlišovat důležité věci od těch nepodstatných a často si začne vážit toho, co do té doby považoval za samozřejmé.“

Pracujete jako zdravotně sociální pracovnice na oddělení sociálních lůžek, zkuste nám vaše oddělení popsat. 

Oddělení sociálních lůžek je název pro registrovanou sociální službu, poskytovanou v Nemocnici Louny. Jedná se o pobytovou sociální službu pro osoby, u kterých skončila zdravotní hospitalizace, ale nemají potřebné domácí zázemí. Sociální služby jsou poskytovány na základě uzavřené smlouvy. Snažíme se o to, aby služby byly pouze dočasné, a společně s klientem a jeho rodinou hledáme řešení, která budou vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, schopnostem i možnostem, ta nejvhodnější. Řídíme se vlastním mottem „Pomůžeme Vám najít cestu k Vašemu domovu“. Klientům poskytujeme podporu především při zajištění stravy, zvládání běžných úkonů péče a rozvíjení dovedností v oblasti sebeobsluhy. Kapacita naší sociální služby je 45 uživatelů. Nemocnice Louny patří do holdingu AGEL, máme tedy zázemí silné skupiny a všichni děláme maximum, aby naši klienti mohli žít plnohodnotným, důstojným a spokojeným životem.


Sociální lůžka a domov důchodců. Jaký je vlastně rozdíl v jejich provozování?  

Jak už jsem zmínila, oddělení sociálních lůžek nabízí klientům pouze dočasnou pobytovou sociální službu, kdežto domov pro seniory je pobytem dlouhodobého charakteru. 


O jakou klientelu se staráte? Jsou to lidé nemohoucí, po úrazech? 

Převážnou část klientů naší sociální služby tvoří lidé přicházející z oddělení následné péče Nemocnice Louny. Jedná se především o klienty seniorského věku s lehkou, středně těžkou či úplnou závislostí na péči druhé osoby, ale i mladší osoby se zdravotním postižením. 


Co vše musí klient splňovat, aby mohl využívat služeb vašeho oddělení? 

Sociální službu poskytujeme osobám se zdravotním postižením starším 27 let a seniorům, kteří potřebují dopomoc v péči o vlastní osobu a tuto péči momentálně nemohou zajistit jejich rodinní příslušníci či blízcí, ani jiná sociální služba. Pokud má takový člověk zájem o poskytování naší služby, stačí vyplnit žádost, která je k dispozici na našich webových stránkách nebo u sociální pracovnice. Jestliže máme volné místo a společně se dohodneme na podmínkách, za kterých bude péče poskytována, uzavřeme s žadatelem písemnou smlouvu a zahájíme poskytování sociální služby.


Jak náročná práce je na oddělení, pro vás, pro personál? 

O informace z oblasti poskytování sociálních služeb se lidé většinou začnou zajímat až v době, kdy je potřebují pro své blízké. Pevně věřím, že i tento článek přispěje ke zvýšení informovanosti veřejnosti. Samotná práce je sice náročná, protože se v ní setkáváme s nejrůznějšími lidskými příběhy, na druhou stranu je však velmi inspirující, člověk se při ní naučí odlišovat důležité věci od těch nepodstatných a často si začne vážit toho, co do té doby považoval za samozřejmé. Chtěla bych tímto poděkovat všem svým kolegyním a kolegům za kvalitní poskytování sociální služby našim uživatelům.


Máte stabilizovaný tým? 

Smysl pro týmovou práci je jedním ze základních předpokladů kvalitního poskytování sociální služby. Náš nejužší tým tvoří především pracovníci v sociálních službách, kteří pomáhají klientům s oblékáním, jídlem, hygienou, náplní volného času a dále sociální pracovnice, jejímž úkolem je nalézt klientovi dlouhodobé řešení jeho nepříznivé životní situace a pomáhá mu s vyřizováním úředních záležitostí. Tým je doplněn o všeobecné sestry, které klientům poskytují zdravotní péči a sanitáře, jenž pomáhá v provozu sociální služby. Nemocnice Louny dbá na dodržování kvalifikačních předpokladů všech pracovníků, kteří sociální službu poskytují. Jsme součástí skupiny AGEL, která současně zajišťuje jejich průběžné vzdělávání tak, uplatňovali nové poznatky v péči o klienty. 


V případě nutnosti, je k dispozici lékař? 

Rozhodně ano. Prioritou lounské nemocnice je poskytovat kvalitní sociální službu, jejíž výhodou je ve srovnání s jinými sociálními službami nepřetržitá dostupnost kvalitní lékařské a zdravotní péče. 



Co je rozhodující, aby klient ukončil pobyt na vašem oddělení? 

Poskytování sociální služby je ukončeno zpravidla uplynutím doby sjednané ve smlouvě. Naším společným cílem je, aby klient odcházel buď do domácího prostředí, které je přizpůsobeno jeho specifickým potřebám, a to i s případným přispěním terénních či ambulantních sociálních služeb, nebo začal využívat jinou pobytovou sociální službu dlouhodobého charakteru. Poskytování sociální služby lze také ukončit na základě dohody smluvních stran či výpovědí smlouvy.


Mohou se k vám lidé vracet opakovaně a jsou takoví? 

Není ojedinělé, že v průběhu poskytování naší sociální služby se zdravotní stav klienta zlepší natolik, že se klient vrátí do svého domácího prostředí. Po uplynutí různě dlouhé doby, někdy i v řádu let, se však v důsledku zhoršení zdravotního stavu klient opět ocitne v situaci, kdy potřebuje naši pomoc, kterou mu samozřejmě rádi poskytneme.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video