Už víme, jak se peče chleba

Redakce 2017-11-05 01:39:00

Do naší malebné školy zavítalo ve čtvrtek 12. října velmi milé překvapení, které bylo určeno pro žáky prvního až čtvrtého ročníku základní školy. Děti přišly navštívit Ivana Poláčková a Kateřina Simajchlová ze Střediska ekologické výchovy Sever Litoměřice, o.p.s. Téma setkání bylo „Jak se peče chleba“ a poučení o důležitosti země a půdy, jakožto naší živitelky. Žáci se dozvěděli prostřednictvím příběhu o pekařovi a polích, že si mají vážit země, ze které vyrůstají všechny klasy. Zároveň měli možnost prohlédnout si klasy i zrna pšenice, ječmene a dalších důležitých obilnin.

Program byl opravdu nabitý, připravena byla pro děti i spousta her, které měly edukační charakter. Hrálo se pexeso s obrázky surovin a předmětů určených pro výrobu pečiva. V tomto klání se utkali chlapci s dívkami, ovšem výsledek skončil remízou. Obě strany byly velice bystré, soutěživé a nadšené. Dále děti skládaly příběh, který měly složit z obrázků tak, aby dával smysl, konkrétně postup tvorby pečiva od prvotního setí zrn až po samotné pečení chleba. V neposlední řadě si mohli naši žáci vyzkoušet pracovat s těstem za asistence lektorek a pak ho následně i upéct v naší kuchyňce. Po dopečení si mohli vychutnat to, co skvěle zvládli upéct.

Další skupinka žáků se věnovala a aktivně se zapojila do druhé části programu s názvem „Bylinky“. Žáci se učili poznávat a určovat bylinky všemi smysly. Ke kartám z obrázků lidského těla přiřazovali vhodné bylinky, které léčí naše neduhy. Děti se opět zapojovaly do her a soutěží v poznávání, zpracování a využití bylinek pro zdraví člověka. Největší odměnou pro ně byla ochutnávka bylinkových čajů.

Programy pro děti byly podpořené Ústeckým krajem z projektu „Trvale udržitelný život aneb nabídka aktivit k ekologické výchově pro děti různého věku.“

Daniel Příhoda, učitel Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video