„Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka“

Redakce 2017-11-04 01:57:00

Louny (Stáňa Profousová) Oblastní muzeum v Lounech zve na putovní výstavu poštovních známek od Adolfa Borna, které ze svých bohatých fondů vybralo Poštovní muzeum České pošty. Na výstavě, která potrvá až do 26. listopadu, si návštěvníci mohou prohlédnout nejen známkovou tvorbu Adolfa Borna, ale třeba i obálky prvního dne vydání.

Adolf Born (*12. 6. 1930 †22. 5. 2016) patřil k významným českým malířům, grafikům a ilustrátorům. Jako grafik je Adolf Born známý zejména svými litografiemi a suchými jehlami. Jeho díla jsou vystavena v galeriích po celém světě, získal za ně řadu prestižních mezinárodních cen. V roce 1974 byl v Montrealu jmenován světovým karikaturistou roku. Ilustroval okolo 400 knižních titulů, získal různá ocenění, například Nejkrásnější kniha roku, nebo Higly Commended H. Ch. Andersena za přínos v ilustraci dětské knihy. K nejznámějším ilustracím patří jeho spolupráce s Milošem Macourkem, která dala vzniknout nesmrtelné dvojici Mach a Šebestová. Rukopis Adolfa Borna je naprosto originální a nezaměnitelný.

Kromě toho, že byl Adolf Born vynikajícím malířem, ilustrátorem a grafikem, byl také autorem řady poštovních známek. Na výstavě jsou k vidění například příležitostný aršík k 500. Výročí objevení Ameriky (1992), návrhy známek, které vznikly k 740. výročí narození cestovatele Marca Pola – tato známka byla v Itálii vyhlášena jako nejkrásnější známka světa roku 1994. Dále například populární vánoční známky z roku 1993, originální výtvarné předlohy pro známky z cyklu Europa - s tématem Pověsti a legendy, návrh známky Dětem z roku 2003 (Mach a Šebestová) a další. Výstavní kolekci doprovází fotografie Martina Říhy, dokumentující výtvarníka v pracovním prostředí vlastního atelieru nebo litografické dílny Tomáše Svobody v Praze. Vystavena je také maketa poštovní schránky vlastnoručně vyzdobená Adolfem Bornem. Na výstavě můžete vidět ale i originál slavnostní uniformy postilióna z pol. 19. stol., stará poštovní razítka, vývěsní štít c.k. poštovního úřadu a také několik regionálních exponátů. Pro děti jsou připraveny zábavné pracovní listy a do 11. listopadu probíhá také výtvarná soutěž s originální cenou pro vítěze.

U příležitosti této výstavy byly zhotoveny přítisky ke známkám s fotografií lounského muzea, aršíky - tiskové listy si zájemci mohou zakoupit v pokladně muzea.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video