V lounské nemocnici úspěšně praktikují canisterapii

Redakce 2017-11-22 10:49:44

Navazujeme na naše dřívější povídání s Janou Hendrychovou, která působí na oddělení sociálních lůžek Nemocnice Louny. Jedná se o pobytovou sociální službu pro osoby, u nichž skončila zdravotní hospitalizace a kterým chybí potřebné domácí zázemí. Klientům je poskytována podpora především při zajištění stravy, zvládání běžných úkonů péče a rozvíjení dovedností v oblasti sebeobsluhy.

Při práci s klienty na oddělení sociálních lůžek zapojujete pejsky. Jak dlouho už canisterapii provozujete?

Spolupráci s canisterapeutkou a zároveň ředitelkou Domu dětí a mládeže v Postoloprtech paní Hanou Valentovou jsme navázali v březnu tohoto roku. Spolupráce si velice vážíme, protože má smysl a doufáme, že bude pokračovat i nadále.

Zkuste popsat průběh takové terapie.

Pejskové Ebi – Irský vlkodav a mini maltézský psík Lily za našimi klienty přicházejí vždy jednou měsíčně. Canisterapeutka za asistence aktivizační pracovnice navštěvuje jednotlivé klienty individuálně, přímo v jejich pokojích nebo se všichni setkáváme ve společenské místnosti našeho oddělení. Pes se pro naše klienty stává nejen přítelem, ale pro mnohé je i motivací k pohybu a k rehabilitaci. Je zdrojem nových podnětů, motivuje k rozvoji jemné motoriky (házením míčku, hlazením) a podněcuje k rozvoji motorických schopností. Přispívá ke snížení osamělosti a uzavřenosti, podporuje spontánnost projevu a zároveň zvyšuje i neverbální komunikační schopnosti. V poslední řadě i významně napomáhá při adaptaci klienta v naší sociální službě.

Jak si canisterapii pochvalují klienti, nemají někteří strach z pejsků?

Návštěva našich čtyřnohých kamarádů se rychle stala jednou z nejoblíbenějších činností. Klienti se na canisterapii vyptávají již dlouho dopředu a vždy mají pro pejsky přichystanou malou odměnu. Je samozřejmé, že účast na canisterapii je zcela dobrovolná a plně respektujeme obavu klienta, který měl například někdy během svého života se psem negativní zkušenost.

Všímáte si nějakých změn v chování klientů, kteří canisterapii podstupují opakovaně?

Pes už jen svou přítomností dokáže vyvolat u klientů úsměv ve tváři a o tom, že úsměv léčí, není pochyb. Dobrá nálada, radost, spokojenost a úsměv klienta je tou největší odměnou.

Pojďme na vaše oddělení. Jaké vybavení mají klienti k dispozici na pokojích?

Jsme součástí skupiny AGEL, která klade důraz na pohodlí klientů. Převážná část z nich je ubytována ve dvoulůžkových pokojích. Oddělení však disponuje i pokoji jednolůžkovými a vícelůžkovými. Každý pokoj je vybaven elektrickou polohovací postelí, v případě potřeby antidekubitní matrací, nočním stolkem, jehož součástí je i jídelní stolek, signalizačním zařízením sloužícím klientům k přivolání pomoci, televizorem a skříňkou k uložení osobních věcí. Klienti samozřejmě mají možnost přinést si své oblíbené věci jako fotky, obrázky, oblíbený polštář, vázičky či jiné drobnosti, které jim ještě více zpříjemní prostředí sociální služby.

Pobyt na vašem oddělení si klienti platí sami?

Uživatel si hradí stravu a ubytování ze svého příjmu. V případě, že by mu po zaplacení stanovené úhrady nezůstaly finance na zaplacení léků, hygienických potřeb a podobně, využíváme možnosti spoluúčasti klientovy rodiny. Klientovi je také účtována poskytovaná péče. K tomu slouží příspěvek, který vyplácí Úřad práce.

Jaké aktivity pro vaše klienty připravujete?

Program aktivizačních činností zajišťuje naše aktivizační pracovnice. Naším společným cílem je udržet, popřípadě i zlepšit psychický a fyzický stav našich klientů. Aktivizační program vychází z individuálních potřeb jednotlivých uživatelů. Kromě již jmenované canisterapie se jedná o různé hudební a pohybové aktivity, výtvarné a rukodělné činnosti, vzpomínkové aktivity a společenské akce k významným dnům v roce.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video