Světové dny lákaly na workshopy i tradiční maďarskou gastronomii

Redakce 2017-11-25 02:59:00

Louny (O. Kunc) Živá hudba, výuka maďarštiny, pravá gulášová polévka z kotlíku, výtvarný i jídelní workshopy, přednáška o maďarské literatuře. To vše mohli návštěvníci zažít v neděli 12. listopadu v prostorách Městské knihovny Louny.

Po Světových dnech o Vietnamu, Ukrajině, Francii, Japonsku, Slovensku a severských zemích bylo letos vybráno Maďarsko. Program začal vystoupením hudebního uskupení Huzavonó, které se opakovalo ještě třikrát. Kromě hraní jsme se od muzikantů dozvěděli historická fakta o vývoji typické maďarské hudby, nástrojů nebo krojů. Výuka maďarštiny pod vedením Jiřího Janušky z Katedry středoevropských studií FF UK proběhla pro velký zájem ve dvou blocích. Ze stejné katedry přijel i Evžen Gál, který přednášel o současné maďarské literatuře.

Velký zájem byl o výtvarný workshop. Pro nejmenší děti byly připraveny omalovánky s typickými maďarskými motivy, pro ty starší pak barevné potisky na trička, která si mohly odnést domů. Druhým workshopem byl gastro, kde si účastníci vyzkoušeli pravou budapešťskou pomazánku. Po cel odpoledne se vařila na dvorku v kotlíku gulášová polévka, která jistě zahřála během deštivého odpoledne.

Neděle uzavřela maďarské dny, které začaly ve středu 1. listopadu přednáškou, degustací regionálních vín a vernisáží fotografií, které budou k vidění v prostorách galerie knihovny do konce měsíce.

Velké poděkování patří spoluorganizátorce Katalin Provazníkové Kastner, která mimo jiné vedla gastro workshop, přednášku a je autorkou zmíněných fotografií. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video