V Praze je blaze, Ústecký kraj je třetí nejhorší

Redakce 2017-12-09 02:57:00

Ústecký kraj/ČR (red) – Třetím nejhorším místem pro život v rámci ČR je Ústecký kraj. Hůře se lidem žije už jen v Moravskoslezském kraji a ve středních Čechách. Vyplynulo to z nejnovějších výsledků celostátního srovnávacího výzkumu Místo pro život, které minulý čtvrtek zveřejnila analytická agentura Datank. Výzkum Místo pro život hodnotí desítky kritérií v osmi hlavních oblastech. Prvenství v průzkumu naopak obhájilo Hlavní město Praha, stříbro bere Jihočeský a bronz Královéhradecký kraj.

Praha v porovnání s ostatními kraji vyniká především ve zdravotní péči, školství, infrastruktuře a mzdách. Oproti předchozímu ročníku si navíc dokázala polepšit v investicích určených na ochranu životního prostředí. Vynakládá na tuto oblast vůbec nejvyšší částku v přepočtu na obyvatele. I to přispělo k výraznému posunu v oblasti ekologie a životního prostředí z poslední příčky v roce 2016 na letošní šestou pozici. Praha se pyšní nejvyšším počtem lékařů a zubařů, lidé jsou nejméně nemocní, naděje na dožití je nejvyšší a je zde také nejvíce lůžek v nemocnicích. Vůbec nejnižší kapacity má ovšem v zařízeních pro seniory, což muže být v budoucnu problém. O atraktivitě pražských vysokých škol není pochyb, nejúspěšnější jsou také zdejší maturanti u státních zkoušek. Chybí zato dostatečné množství koupališť a bazénů, sportovních aktivit by si Praha zasloužila také více. Vedle životního prostředí je v Praze největší problém s bezpečností. Stane se zde nejvíce dopravních nehod a v objasněnosti trestných činů je zde policie nejméně úspěšná.

Ústecký kraj má velmi dobrou infrastrukturu. Železnice i silniční a dálniční sít patří k jedné z vůbec nejlepších v České republice. V regionu je dostatek čerpacích stanic a odpovídající kapacita čističek odpadních vod. Přestože se průměrné mzdy v kraji mírně zvýšily, stále zůstávají podprůměrné. To platí i o nezaměstnanosti, která se sice rovněž snížila, ale stále je to také letos nejhorší výsledek za celou ČR. Šance na přijetí do zaměstnání je nicméně vysoká. Celkem pozitivní situace vládne ve zdravotnictví a sociální oblasti. V kraji je dostatek zubařů, lůžek v nemocnicích i v domovech pro seniory. Se vzděláním je to o poznání horší. Přestože se v úspěšnosti splnění státních maturitních zkoušek zdejší studenti zlepšili, stále jsou nejhorší v celé republice. Také vysoký počet dětí v základních školách rozvoji vzdělanosti příliš nepřispěje. I když má kraj hodně policistů, v regionu tak bezpečno není. Převažuje vysoká kriminalita, na silnicích je dost nehod a bohužel i úmrtí. V celkovém hodnocení to kraji na severu Čech vynáší pouze třetí místo od konce.

Projekt Místo pro život srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítek kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 2 800 obyvateli všech regionů. Informace o projektu najdete na www.mistoprozivot.com nebo na www.facebook.com/mistoprozivot.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video