Do věznice nastoupil nový kaplan

Redakce 2018-02-04 02:23:00

Nové Sedlo (eko) Naplňování účelu výkonu trestu pastorační činností má ve Věznici Nové Sedlo již nezastupitelné místo. Nové Sedlo se řadilo dlouhou dobu mezi ta zařízení, kde nebylo personálně obsazeno místo vězeňského kaplana. To je již minulostí a věznice má „svého“ kaplana Romana Roku, člena Vězeňské duchovenské péče, který je evangelického vyznání.

Proto s věznicí a s činností v novém působišti kaplana se přijel seznámit hlavní kaplan Pavel Kočnar, předseda Vězeňské duchovní péče Pavel Zvolánek a dobrovolná duchovní Marina Jezl Maryšková. V srdečném a otevřeném dialogu vedení věznice s církevními představiteli se věnovalo místu a úloze vězeňského kaplana v zařízení, zahrnutí a využití specifickým forem práce do odborného zacházení s odsouzenými, jež by směřovaly k minimalizaci rizik a snižování nebezpečí recidivy kriminálního chování. Návštěva vedle prohlídky věznice zavítala do Centra teoretické a praktické přípravy odsouzených, které věznice vybudovala v loňském roce za přispění Norských fondů. Velký obdiv a uznání z úst přítomných věznice sklidila za zhlédnutí zahrady a víceúčelového zařízení „rotundy“, která slouží k výchovně vzdělávacím a terapeutickým akcím s odsouzenými. S nástupem kaplana bude „rotunda“ sloužit k setkání zástupců církví s odsouzenými a zpřístupněna k pastoračním návštěvám, společným bohoslužbám nebo besedám. Hlavní kaplan v doprovodu se seznámil i s objektem Drahonice, kde jsou umístěny odsouzené ženy. V Drahonicích bude duchovní péči zajišťovat dobrovolná duchovní Martina Jezl Maryšková. Rovněž i zde se hlavní kaplan seznámil s objektem. Věznice Nové Sedlo bude nadále využívat i duchovních služeb zástupců náboženských organizací v souladu s Dohodou o duchovní službě. Dlouhodobě do věznice docházejí, především pověření zástupci Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi a Římskokatolické církve. Přítomnost duchovního působí na odsouzeného jako ostrov jistoty, vidí v něm bytost, která má zájem a je schopna vyslechnout, pomáhá mu bilancovat život a zamýšlet se nad hodnotami, které v civilním životě přehlíží a nabízí mu alternativu k přemýšlení. Obě formy práce s odsouzeným mají své místo a přispějí ke změně přístupu k plnění vlastních povinností a začlenění se do společnosti po výkonu trestu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video