Velitelé se cvičili na přípravu

2018-02-03 02:38:00

Žatec (mj) První cvičení žatecké roty v tomto roce se neslo v duchu velitelské přípravy, detailně zaměřené na velitele družstev. Konalo se od 15. do 19. ledna a zúčastnilo se ho dvanáct vojáků. Vše začalo standardním pondělním ranním nástupem v 7 hodin na nástupišti. Po provedení kontroly docházky jsme se odebrali na vstupní lékařské prohlídky, po kterých jsme se opět setkali na nástupišti a zopakovali si pořadovou přípravu. Po pořadové přípravě následovala cesta na učebnu, kde probíhala výuka s námětem organizace, sestavy a pohyb družstva, doplněná praktickými zkušenostmi našeho výcvikového instruktora. Po obědě v odpoledních hodinách jsme dále pokračovali manévry a drily družstva, na které jsme plynule navázali topografickou přípravou. Ta obsahovala jak teoretickou, tak praktickou část, kdy velitelé plnili zadání a vyhledávali pozice na mapě, odečítali azimuty a učili se vytěžit maximum informací z mapy. Vše pokračovalo dál do pozdních odpoledních hodin, kdy přišla na řadu organizace spojení vlastních jednotek.

V úterý ráno jsme sehráli bojovou hru tzv. „Wargaming“, kdy se na mapě prováděli bojové modelové situace za pomocí modelů techniky a vojáků, kde každý velitel měl prostor na realizaci zadání. Zde byl každý manévr vyhodnocen, tak aby se odladily případné chyby. Poté proběhlo seznámení s TTD KBVP Pandur II. Po obědě následovala střelecká příprava zaměřená na nácviky se zbraní, tak aby každý velitel správně vedl výcvik svých podřízených. Pro zpestření proběhla i soutěž v rychlosti přebíjení a odstraňování simulovaných závad na zbrani. Pak jsme se přesunuli na učebnu a pokračovali v teoretické přípravě na téma družstvo v obraně atd.

Ve středu jsme začali bojovým rozkazem družstva a celý den se vedl v tomto duchu. Učili jsme se, jak tvořit bojový rozkaz, jak zpracovávat tento rozkaz od nadřízeného celku, jak vytvořit plastický stůl a vydat rozkaz podřízeným. V odpoledních hodinách jsme si na posádkovém cvičišti ukázali, jak takový vzorový plastický stůl vypadá a jak se u něj vydává bojový rozkaz. Poté jsme obdrželi zadání a do druhého dne jsme měli za úkol vypracovat bojový rozkaz pro jednotlivá družstva.

Ve čtvrtek ráno jsme byli rozděleni na 3 skupiny, kde si každá skupina vytvořila plastický stůl, u kterého pak proběhlo vydání bojového rozkazu družstvu. Počasí nám moc nepřálo, střídavé sněžení s deštěm a silným větrem obohatilo situaci o zajímavý prvek. Každý velitel si během dne vydal bojový rozkaz, který byl následně vyhodnocen naším instruktorem, tak aby se odladili nedostatky a my se naučili daný proces zvládat.

V pátek jsme najednou zjistili, že to uteklo jako voda. Brzy ráno jsme se přesunuli na výstupní prohlídky do posádkové ošetřovny. Po prohlídkách jsme odešli do parku vojenské techniky, kde jsme se seznámili s KBVP Pandur II. Bylo nám ukázáno a vysvětleno co a jak funguje, jaké funkce plní velitel osádky, střelec a řidič. Pak už následoval oběd, poslední nástup, rozloučení a odjezd domů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video