Jarní lidové zvyky přiblíží nová výstava

2018-02-02 10:59:01

Louny (pro) Oblastní muzeum v Lounech zve na novou výstavu Jarní lidové zvyky - od Masopustu po Velikonoce. Tuto výstavu pro vás připravilo muzeum společně s lektorkami Klubu lidové tvorby. Klub lidové tvorby Praha je zájmové občanské sdružení se sídlem v Praze a s působností v celé České republice. Sdružuje zájemce o lidovou kulturu a národopis, lidové zvyky výroční a rodinné, tradiční výrobu textilní a zvykoslovnou. Snaží se probudit zájem o lidovou kulturu u široké veřejnosti, oživit, zachovat a šířit techniky lidového umění a zvykosloví. Za tímto účelem pořádá již více než 20 let v různých muzeích, institucích a školách výstavy, které se těší velké pozornosti návštěvníků všech generací.

Na výstavě v Lounech představíme lidové zvyky, počínaje masopustním veselím a konče největšími svátky jara, Velikonocemi. Společně se ponoříme do pradávných lidových tradic, slavností i svátků, které naši předkové dodržovali. Výstava bude zahájena vernisáží 6. února v 17 hodin.

K výstavě budou pořádány doprovodné akce, kde budou lektorky Klubu lidové tvorby předvádět různé techniky lidového umění a řemesel. Prvního března se těšte na škrábané kraslice a vizovické pečivo. Třetího března představí práce se šustím a pedigem, rukodělná sobota (17. března) nabídne tradiční kraslice, zdobení vajec sítinou a morenky a od 21. do 22. března jsou naplánovány tvořivé velikonoční dílny.

Dva dokumentární filmy s ekologickou tématikou si nenechte ujít v lounském muzeu. Budou promítnuty ve čtvrtek 8. února od 17 hodin. Naplánovány jsou snímky Pohyby, což je dokumentární film o české polární expedici. Poté naváže snímek Malí superhrdinové přírody, který přiblíží pomoc drobného hmyzu. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video