Besedy v nemocnici mají přispět k navázání kontaktu s občany

Markéta Chalupová 2018-02-08 09:19:20

Žatec (mch) Se zajímavou novinkou přišla žatecká nemocnice, která bude postupně během roku pořádat šest besed pro veřejnost. První z nich, na téma Práva a povinnosti pacienta aneb jak být připraven k hospitalizaci v lůžkovém zdravotnickém zařízení, proběhla minulé úterý 30. ledna v zasedací místnosti Nemocnice Žatec.

„Nemocnice se rozhodla besedy pořádat proto, aby navázala kontakt s občany. Myslím si, že to je velmi důležité. Všechny přednášky budou pro veřejnost jistě zajímavé. Velmi mě těší, že si je připravily samy sestřičky. Ještě zvážíme změnu času, přeci jen 13. hodina je pro některé občany asi brzy,“ uvádí vrchní sestra chirurgického oddělení Růžena Srbová.

Besedy si připravovaly v rámci celoživotního vzdělávání samy sestřičky a pokud bude mít kdokoli zájem jsou připraveny je přednést i jinde. „Mluvila jsem například s panem ředitelem žateckého domova pro seniory, ale samozřejmě navštívíme i školy. Pokud budou mít zájem, dáme jim nabídku, jsme připraveny,“ potvrzuje Růžena Srbová.

První ze série přednášek si připravila Jana Olšanová, která v nemocnici pracuje na postu manažerky kvality. Přednáška se týkala práv a povinností pacienta. „Chtěli jsme přiblížit našim budoucím pacientům, případně rodinám našich pacientů, jak být připraveni na hospitalizaci v nemocnici, případně co mohou očekávat od nemocnice. Je to velmi široké téma, i když nejsem právník, ale zdravotní sestra, nastudovala jsem si vše ze zákona. Doufám, že jsem tu alespoň trochu přiblížila nejen práva, ale především povinnosti pacientů,“ přibližuje téma své přednášky Jana Olšanová. 

Lidé se tak měli možnost dozvědět, že je opravdu nutné ve spoustě případů legitimovat pacienta, nebo rodinného příslušníka, který si přijde vyžádat informace o zdravotním stavu svého blízkého. „Máme na to jako zdravotnické zařízení právo, ovšem často se pacient rozčílí a nechce nám poskytnout občanský průkaz. Protože si myslí, že když je příbuzný, že mi to musíme nějakým způsobem vědět, ale spousta lidí už nedohlédne důsledky, že mi nejsme schopni to bez předložení dokladů rozlišit. Další povinností pacienta, je například nahlásit nám, pokud má infekční chorobu. A pokud se jedná o vysoce infekční chorobu, musí se podrobit léčbě. I když by nesouhlasil s poskytnutím informací dalším osobám, my jsme povinni ze zákona informovat jeho nejbližší rodinu, případně zaměstnavatele, jako příklad uvedu třeba tuberkulózu,“ uvádí příklady povinností Jana Olšanová.

Kromě povinností má, ale pacient i svá práva. „V současné době je hodně probírané právo na informovaný souhlas, kdy pacient má právo podílet se na péči a vždy tam musí zaznít to, že ví, o co se jedná, je informován lékařem, souhlasí s tím a svůj souhlas stvrdí podpisem,“ udává jeden příklad za všechny J. Olšanová a dodává: „Často v nemocnicích slýcháme to, že pacienti podepisují jen samé dokumenty, například souhlas s hospitalizací, ale bohužel legislativa nám to ukládá. I to jsme chtěli v rámci přednášky trochu ozřejmit.“

Na besedě dále zaznělo, že zákon sice říká, že pacient může mít návštěvy nepřetržitě, po celý den. Ovšem jak se přítomní dozvěděli, jen za podmínek, pokud to nenaruší chod oddělení. Například, pokud je na chirurgii operační den, je třeba dodržovat klid. „Z tohoto důvodu nelze vyhovět všem, aby byly celodenní návštěvy zachovány a máme návštěvní hodiny mezi 14–17 hodinou. Je to i proto, že lékaři mají v tu dobu volněji a jsou schopni poskytnout příbuzným informace o stavu pacienta,“ vysvětluje J. Olšanová. Dalším právem pacientů je třeba také nárok na nadstandardní ošetření. V případě úrazu si můžete připlatit například za odlehčenou sádru, nebo „lepší“ šití, po kterém budete mít hezčí jizvu. Je ovšem důležité, aby se lidé sami aktivně zajímali o to, co vše jim můžou zdravotníci nabídnout. Lékař totiž nemá ze zákona povinnost je o tom informovat.

Přednáška byla jistě velmi přínosná a pokud bude ze strany veřejnosti zájem budou besedy pokračovat i v příštím roce. „Osobně bych se nebránila ani besedám na náměty od občanů, protože si myslím, že právě tato témata vyvolají spoustu diskuzí,“ doplňuje R. Srbová. Prozatím se, ale letos můžete těšit na dalších pět besed. Nejbližší se uskuteční 27. února a bude na téma Bezlepková dieta – život s celiakií. Na každé z přednášek si také případní zájemci budou moci nechat zkontrolovat krevní tlak, váhu, výšku nebo hladinu cukru v krvi.


Přednášky v žatecké nemocnici si připravily samy sestry. První z nich na téma práva a povinnosti pacientů přednesla Jana Olšanová. Foto: Markéta Chalupová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video