Radůza se vrací se směsí už známých, ale i nových písní

Redakce 2018-02-18 03:37:00

Po čtyřech letech přijede 20. února do Žatce písničkářka, zpěvačka, šansoniérka, harmonikářka (tahací i foukací), hudební skladatelka vybavena zcela novým repertoárem pocházejícím ze tří alb, které stihla v období od zatím první a poslední návštěvy v Žatci vydat.

To poslední „Studna v poušti“ vydala jako vánoční album vloni v září. Z nové desky, o níž se zatím ví jen to, že by měla vyjít na jaře a že je laděna ve stylu folk & country, na počest jejích rodičů, jistě také něco zanotuje. Koncert bude jako vždy směsí už známých a úspěšných písniček s těmi novými. Radúzu si jako textařku vybrala pro své loňské vánoční album Lucie Bílá a v Lucerně si jednu z jejích písní spolu zazpívaly doslova ruku v ruce.

Jako z Amerického snu

Její příběh je téměř jako z Amerického filmu ale je pravdivý. Včetně této dramatické zápletky.

Šla jednou Prahou slavná písničkářka a povšimla si děvčete, které s kytarou někde na ulici oblažovala turisty písněmi s bluesovým nábojem. A za pár dnů ji představila na koncertě. Nadšení slavné písničkářky ji posléze prosadilo až na koncert Susane Vega jako předskokanku. Ta písničkářka se jmenoval Zuzana Navarová a logicky z toho vyplynula spolupráce s její skupinou Nerez, která trvala dva roky. Během ní se stihla podílet na natáčení desky „Nerez v Betlémě“. Celá devadesátá léta vystupovala a spolupracovala s mnoha uznávaným lidmi z českého šoubyznysu, ale na vlastní album došlo až v roce 2001, kdy dokončila konzervatoř v oboru skladba a vrátila se z pouličního turné V SRN, Itálii a Holandsku. Mimochodem album „Andělové z nebe“ jí produkovala Zuzana Navarová a v některých písních ji zpívala druhý hlas (Cestou do Jenkovic). V začátcích na prvních deskách byl cítit vliv Nerezu ve způsobu zpěvu a rytmice (De Nimes). Což ale nebylo na překážku tomu, aby za druhé album „…Při mně stůj“ dostala Zlatou desku. Rok 2003 přinesl Radúze tři zlaté Anděly, Akademie populární hudby je udělila v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Tím byla potvrzena jako nová osobnost české hudby a v dalším počínání dokazovala, že oprávněně. Každou deskou i koncertem. Za to, že hraje na akordeon, může Zuzana Navarová, která ji k tomu vybídla.

Režisér Hřebejk ji požádal o písně do filmu Kráska v nesnázích, kde mj. zpívá stejnojmennou „zbluesovanou“ báseň Roberta Gravese. Olga Špátová o ní natočila dokument „Půjdu, kam chci“, který vyšel na DVD. Další filmový zářez si udělala s písněmi pro film „Tenkrát v ráji“, které vyšly i jako soundtrack k filmu. Narození syna ji inspirovalo k tvorbě pro děti. Načetla audioknihu pohádek o Mourínkovi a Lojzičce.

Na svých stránkách se svěřuje v mini blozích se svými zážitky z všedních i nevšedních dní. Čtení je to zajímavé a úsměvné.

Její desky se dobře prodávají, je příjemné si je pouštět doma, její síla ale tkví především v koncertech. Do Žatce přijede zahrát posílena o kapelu. Koncert začíná v tradičních 19 hodin.

Foto: Alena Hrbková

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video