Exředitelka falšovala účetní doklady

Jarka Cibulková 2018-02-22 08:45:45

Louny, Podbořany (caj) Velké zklamání cítil starosta Podbořan Radek Reindl, když se seznámil s nestrannou kontrolou účetnictví v podbořanské Mateřské škole Bratří Čapků. Právě její bývalá ředitelka Michaela Beranová (49) je nyní obžalovaná ze zpronevěry před Okresním soudem v Lounech.

V lednu pokračovalo u soudu další dokazování. Vyslechnuty byly opětovně dvě zaměstnankyně mateřské školy, které se vyjadřovaly k pravosti svých podpisů na výdajových dokladech k nákupům. Právě pozměněné a fiktivní doklady našla i kontrola z města. Obžaloba klade exředitelce za vinu, že během tří let měla z kasy mateřské školy úmyslně odčerpat finanční prostředky z pokladny na základě fiktivních dokladů a vkládat je jako fyzická osoba samostatně výdělečně činná. Škoda podle prvotního znaleckého posudku měla překročit částku 1,3 milionu korun. Současný dodatek ke znaleckému posudku uvedl cifru 330 tisíc korun.

„Tím, že jsme malé město, tak se mi donese všechno. Lidé se zajímali, jak moc platíme ředitelům mateřských škol. Mysleli si, že to zametu pod koberec, když jsem měl paní Beranovou na své kandidátce, ale to se pletli, hodně mě zklamala, když jsem se seznámil s kontrolou firmy Aptus. Nevěděl jsem o tom, že obžalovaná sama dodávala do školky zboží ze svého podnikání. Posledním hřebíčkem do rakve pro mě bylo zjištění, že dokonce zaměstnávala na pozici administrativního pracovníka svého muže,“ vypovídal před soudem podbořanský starosta Radek Reindl.

O problémech v účetnictví mluvila i vedoucí finančního odboru Městského úřadu Podbořany. „Až devadesát devět procent dokladů, které dodávala do školky paní Beranová, bylo do tisíce korun, aby nepodléhaly inventarizaci. Druhá školky v Hlubanské ulici měla třídy vybaveny ročně za pět tisíc korun, u školky, kterou vedla obžalovaná, ale za rok nakoupili za osmdesát tisíc korun. Hospodaření bylo neefektivní. Dokonce máme podezření, že podpisy u stravného na dokladech nejsou rodičů, ale jsou fiktivní. Obeslali jsme všechny rodiče, už máme odezvu asi od sedmi, že podpisy nejsou jejich,“ vypočítávala svědkyně.

Další jednání soud odročil na druhou polovinu března, obžalovaná měla výtky k dodatku znaleckého posudku, soud bude žádat znalkyni o vysvětlení. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video