Během sběrových sobot lidé nanosili přes 300 tun odpadu

Redakce 2018-03-08 08:59:20

Žatec (tz) Systém sběrových sobot, při kterých mohou občané odkládat odpad do přistavených kontejnerů v blízkosti svého bydliště, bude v Žatci letos fungovat stejně jako v minulých letech. V roce 2017 se v rámci sběrových sobot odvezlo 279,5 tun směsného komunálního odpadu a přes 24 tun objemného odpadu, tedy podobné množství jako v roce 2016.

Přistavení kontejnerů na vybraná místa je službou pro obyvatele města, kteří tak nemusejí uskladněný odpad sami vyvážet do sběrného dvora, ale stačí jim například staré skříňky, židle i nefunkční elektrozařízení pěšky odnést na místo, jež není daleko od jejich bytu. Zároveň je to ale způsob, jak omezit vznik černých skládek. „Sběrové soboty mají význam hlavně v tom, že občané se mají možnost zbavit především "kusového" odpadu, který často odkládají ke kontejnerovým stáním, čímž se se zbytečně průběžně navyšují náklady na likvidaci. Má to mít i výchovný charakter, kdy se snažíme tímto způsobem trochu eliminovat vznik černých skládek. Lidem se dává neustále možnost, jak zákonně odložit odpad, aby to neměli docházkově daleko, aby měli před očima různá místa, kam věc odložit,“ vysvětlila vedoucí oddělení Životního prostředí Martina Donínová.

Zkušenosti minulých let ukazují, že nejvíce vytížený je vždy první termín sběrové soboty, který je na jaře, a třetí termín po letních prázdninách, a to jak ve městě Žatec, tak i v jeho místních částech.  

Pro letošní rok je připravená jedna novinka v podobě dalšího místa, kde bude kontejner přistavený. „Na opakované žádosti občanů přibude navíc stanoviště velkokapacitního kontejneru na trase A, a to ve Svatováclavské ulici. Další žádost ze strany občanů v Kadaňské ulici jsme museli zamítnout z důvodu nevhodného umístění kontejneru s ohledem na narušení běžné dopravy na komunikaci,“ uvedla Světlana Janegová Tököliová, která má na žatecké radnici na starosti odpady.  

Trasy a jednotlivá místa, kde jsou velkoobjemové kontejnery přistavené, najdou občané vytištěné na infocentru žatecké radnice nebo jsou ke stažení na internetových stránkách města (www.mesto-zatec.cz) v záložce odpadové hospodářství. 

Termíny sběrových sobot pro rok 2018. Místní části (trasa C): 21. dubna, 9. června, 8. září, 17. listopadu; město Žatec (trasy A a B): 28. dubna, 16. června, 15. září, 24. listopadu

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video