V malé dílně šijí pro olympioniky

Iveta Drlíková 2018-03-11 03:09:00

Žatec (id) V malé žatecké provozovně sídlící v přízemí rodinného domu šijí sportovní oblečení i pro naše olympioniky, konkrétně třeba pro vodní slalomáře. „V roce 2015 jsme začínali se dvěma šicími stroji v pronajatých prostorách. Už v té době jsme spolupracovali s firmou Hiko Štěpánky Hilgertové. Její firma se specializuje na oblečení pro vyznavače vodních sportů, pro které navrhují a šijí jak funkční prádlo, tak voděodolné svršky a neopreny. Kromě programu pro vodáky jsme u nás vloni začali šít část kolekce funkčního prádla pro řetězec sportovních potřeb Sportisimo,“ představuje svoji dílnu majitelka Jaroslava Volrábová.

Textilní odvětví prošlo za posledních 25 let obrovskými změnami. Především velké podniky, které se nedokázaly rychle přizpůsobit novému tržnímu prostředí, většinou zanikly. Postupem času je ale nahradily desítky menších tuzemských značkových firem, které vsadily především na originalitu, inovace a kvalitní materiály. Ne náhodou je většina z nich zaměřena právě sportovní oblečení. Češi jsou praktičtí a milují výhody a funkčnost sportovního oblečení, s ironií se říká, že v něm chodíme pomalu i do divadla. To je trochu přehnané, Češi rozhodně mají vkus, ale je pravdou, že pro volný čas rádi volí právě sportovní věci. „Našemu odvětví vládnou asijští producenti, kterým cenově nejde konkurovat. Proto, pokud se chcete na trhu prosadit, tak musíte šít originální věci v té nejvyšší kvalitě. To je jediná cesta jak uspět. Pokud zákazník dostane kvalitní materiály, zpracování, výborný originální design a funkčnost, je to pro něj přidaná hodnota, za kterou je ochoten koupit tuzemský výrobek. I proto jsme jako jedni z prvních v Čechách koupili americký šicí stroj s patentovaným stehem, který šije designové ploché stehy. Již vzorujeme první funkční prádlo a mikiny, které vypadají skvěle. Do budoucna se přes všechny překážky díváme s optimismem. Rádi bychom na naší cestě došli až k vlastní značce, která nám, jak věříme, umožní realizovat naše nápady, využije šikovnosti našich šiček a vytvoří prostor k tomu toto řemeslo také lépe ohodnotit.,“ vysvětluje J. Volrábová.

Rodinná firma velmi dynamicky roste a o spolupráci by měli zájem i další výrobci. Provoz ale naráží, jako všechny firmy na trhu, na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Šití je řemeslo, ke kterému potřebujete zručnost a zkušenost. V současné době jsou řemesla pro mladé lidi málo atraktivní a je dobře, že se o tomto tématu začíná diskutovat. Snad to povede ke změnám k lepšímu. Ze škol vychází čím dál tím méně všech řemeslníků, třeba obor šičky řada učilišť v okolí dokonce již zcela zrušila. „Momentálně máme pět zaměstnanců a náš malý tým budeme určitě dál rozšiřovat. Ještě před 10 lety vyšlo z českých škol asi tisíc šiček, vloni jich bylo asi jen okolo devadesáti, ale do oboru jich nastupuje stejně jen zlomek z nich, takže věkový průměr šiček je přes 50 let. Dříve nebo později tak budeme muset zaučovat šičky sami,“ říká Dušan Volráb, který se v rodinné firmě stará o marketing a obchod.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video