Otec nemocného Matěje, bojujícího s leukémií, spustil celorepublikovou vlnu solidarity

Soňa Šímová 2018-03-13 10:59:08

SPOŘICE/MILETÍN (soš) — Vypadalo to jako obyčejná chřipka, verdikt lékařů byl ale mnohem krutější. V říjnu roku 2016 život tehdy 12letého Matěje a jeho otce z východočeského Miletína obrátila vzhůru nohama diagnóza leukémie.

Oba jsou ale bojovníci. Díky nim do dvou míst České republiky zavítají lékaři z pražského IKEMu, kteří se na základě odebraného vzorku krve dobrovolníkům, pokusí Matějovi a dalším nemocným najít vhodného dárce kostní dřeně. Ve Spořicích se dne 20. dubna může zapojit každý, stačí se jen předem přihlásit.

Třináctiletý Matěj stejně jako jeho tatínek Jan Kučera milují fotbal. Až do osudného podzimu jezdil Matěj za oddíl SK Miletín, který Jan Kučera trénuje, na turnaje za výběry okresu Jičín a sbíral ocenění za nejlepšího hráče a střelce.

„Nebylo mu dobře a vypadalo to, že bude mít chřipku. To se také potvrdilo, lékařka ale navíc Matějovi nahmatala zvětšenou slezinu a poslala nás na odběr krve s tím, že výsledky budou odpoledne a zavolá,“ vypráví Jan Kučera o nejhorších dnech jeho života. Ještě týž den po odpoledním telefonátu musel syna okamžitě naložit do auta a odvézt do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam už na Matěje čekal připravený pokoj a kapačky. Druhý den ráno lékař vyslovil diagnózu vzácné chronické myeloidní leukémie a jejich cesta vedla do pražského Motola, kde strávil týden. Poté byl propuštěn do domácího ošetřování. Do školy mohl až po dvou měsících.

Nyní je jeho zdravotní stav stabilizován, ale aby byl úplně zdráv, musí podstoupit transplantaci kostní dřeně. V registru ovšem vhodný dárce není, Jan Kučera však pevně věří, že ho najde. „Napadla mě myšlenka, oslovit mé fotbalové okolí. S pomocí kamarádů jsem nechal vyhotovit a vytisknou jednoduchý leták a rozšířil ho po sociálních sítích a médiích. Jednou za 14 dní se pak v Hořickém pivovaru scházeli dobrovolníci, které jsem vozil do FN Hradec Králové na odběr vzorku krve a vyplnění formuláře pro vstup do registru dárců kostní dřeně. Asi za čtyři měsíce se mi takto podařilo odvozit zhruba 100 lidí,“ vypráví Jan Kučera s tím, že v Hradci je hraniční věk pro dárce 35 let, kdežto v Praze je to o pět let více.

Z původního záměru vypravit do Prahy autobus s dobrovolníky, se nakonec stala největší dárcovská akce v republice. 27. dubna tak přijedou lékaři IKEMU odebírat krev na benefiční koncert v Miletíně. Osud Matěje ovšem neunikl pozornosti Stanislava Duchka, ten se rozhodl sehnat dárce i severu Čech. Akce proběhne 20. dubna ve Spořicích mezi 13. a 18. hodinou v penzionu pro seniory vedle sportovní haly ve Spořicích.

Na seznam dárců kostní dřeně se může zařadit každý dobrovolník do 40 let v dobrém zdravotním stavu. Stačí do konce března kontaktovat Jana Kučeru nebo Stanislava Duchka na sociálních sítích. Koordinátora spořického projektu pak můžete oslovit i na e–mailu s. duchek@centrum. cz nebo na telefonu 736 454 552.

Akce do současné doby strhla v celé republice nebývalou vlnu solidarity, zatím je přihlášeno kolem sedmi set lidí, kteří se chtějí do registru zapsat. Čím více jich ovšem bude, tím větší je šance najít dárce nejen pro Matěje, ale i pro další.

„Matěj naštěstí nemá akutní formu, má tedy relativně čas, ale v nemocnici jsem potkal zhruba pětiletou holčičku právě s akutní formou této leukémie, která svůj boj může prohrát každým dnem. Doufám, že se akce dožije a najde se tam třeba vhodný dárce i pro ni,“ říká Jan Kučera a dodává, že i samotné darování kostní dřeně je dnes bezbolestné.

„Tato nemoc hluboce zasáhla nejenom mě, ale i celou moji rodinu. Vzhledem k závažnosti onemocnění nemohu hrát můj oblíbený fotbal. S leukémií bojuji za podpory rodiny, kamarádů a přátel. Pevně věřím, že nad touto zákeřnou nemocí zvítězím,“ uzavírá bojovník Matěj.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video