Matěj Babák vyhrál celorepublikovou soutěž v čepování piva

Markéta Chalupová 2018-03-15 07:54:00

V pohostinství se díky profesi svého otce pohyboval již od malička. Nyní se stal vítězem prestižní celorepublikové soutěže v čepování piva HEINEKEN CUP – JUNIOR BEER COMPETITION 2018, která se uskutečnila v rámci veletrhu Top Gastro & Hotel 2018. O tom, jak soutěž probíhá a jestli je složité načepovat správnou hladinku, jsme si povídali s Matějem Babákem studentem třetího ročníku oboru Číšník na Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD, Žatec.

Jak jste se na soutěž připravoval a kde se konala?

Soutěž se uskutečnila 15. února v Praze v Holešovicích. Z naší školy jsme jeli dva, kromě mě, ještě jeden žák z druhého ročníku. Celkem se jí zúčastnilo jedenáct studentů z celé České republiky. Výčep dělám již dlouho, věnuji se mu už od třinácti let. Trénoval jsem hlavně u táty, má několik podniků v pohostinství. Odmala mě vše v pohostinství zajímalo, líbilo se mi to a díky tomu jsem se toho od něj hodně naučil.

Je těžké natočit správně pivo?

Není. Samozřejmě, musíte dodržet správnou míru, mít čisté ve spülboy opláchnuté sklo. Jde prostě o to, jak pivo načepujete, musíte to mít rádi a musí vás to bavit. Mít ten správný cit a dělat to s láskou.

Součástí soutěže byl i vědomostní test, co všechno obsahoval?

Museli jsme znát a popsat postup výroby piva a historii pivovaru, který soutěž zaštiťoval. Připravovali jsme se v rámci vyučování, výrobu piva jsme probírali například během stolničení. Ostatní jsem si musel vyhledat sám na wikipedii.

Jak soutěž probíhá?

Po příjezdu jsme se museli převléknout do společenského obleku. Pak jsme šli psát vědomostní test, a pak následovala praktická část soutěže v čepování piva, kterou hodnotila porota. Poté, co jsme načepovali pivo, nám každému ještě položili nějakou doplňující otázku. Třeba jestli je nealkoholické pivo zcela bez obsahu alkoholu. Vím, že i to má 0,5°. Takže je dobré znát i složení a stupňovitost piv.

Co všechno komise hodnotí?

Komise je složená ze tří odborníků České barmanské asociace. Hodnotí se především vzhled, způsob, jakým pivo natočím i úchop půllitru.

Byl jste i na nějakých podobných soutěžích a jak jste uspěl?

Ano, na soutěže jezdím. Moje úplně první soutěž byla v žateckém Lidovém domě, tam jsem byl druhý. Další se konala v pražských Holešovicích, kde jsem získal třetí místo a pak jsem byl na prvním místě v Kraslicích a nyní také na Heineken CUPu v Holešovicích. Velkou zásluhu na mých úspěších mají ale také paní učitelka na odborný výcvik Petra Poustecká a ředitelka naší školy Stanislava Sajdlová, které mě na soutěže vždy perfektně připravily. Chtěl bych jim za to oběma moc poděkovat.

Máte do budoucna plány živit se v pohostinství?

To, zatím nevím. Mám pocit, že podmínky pro podnikání v oboru jsou čím dál tím těžší a stát tomu zrovna moc nepomáhá. Ať už je to EET nebo zákaz kouření v restauracích. Nejdřív jsem si myslel, že půjdu ve šlépějích mého otce, ale nyní už to vidím jinak. Letos končím učební obor, a co bude dál ještě nevím. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video