Obyvatelům domu v Nových Ervěnicích odpojili teplo kvůli dluhu. Stejný osud potká pravděpodobně i další dům

Soňa Šímová 2018-03-27 11:09:00

JIRKOV (soš) — „Když jsme problém chtěli řešit razantně a byli tu poslanci ze sociální demokracie, tak se jeden ptal, kam půjdou tihle lidé bydlet. Ale já se zeptal, kam půjdou bydlet ti, co platí poctivě? Neodpověděl. Tak teď to tady má, to je vyvrcholení toho paskvilu, co bývalá vláda v čele se sociální demokracií všechno způsobila. Osm let to nikdo neřešil, teď se začalo odpojovat,“ rozčiluje Miroslav Rozsypal, předseda několika společenství vlastníků jednotek (SVJ) v Nových Ervěnicích. Na energickém muži, který se po mnoho let snaží udržet vyloučenou oblast v přijatelném stavu, je vidět vyčerpání. Boj s větrnými mlýny ovšem společně se zástupci města nevzdává. I když jeden dům už je od tepla odpojený a druhý to pravděpodobně čeká.

„Po předchozím přerušení dodávek teplé vody a omezení dodávek tepla pro ústřední vytápění došlo v domě v ulici K. H. Máchy v pátek 16. března k definitivnímu odpojení. Důvodem těchto opatření ze strany ČEZ Teplárenská je neplacení za odběr tepelné energie a to i po opakovaném a prokazatelném upozornění odběratele,“ říká tiskový mluvčí ČEZ Ota Schnepp a dodává, že v posledních několika letech taková situace nastala poprvé. „Hříšníci, kteří z různých důvodů nějaký čas za teplo neplatili či neplatí, na Chomutovsku vždy existovali. Ovšem zatím vždy po výzvách a upozorněních svůj dluh uhradili,“ dodává.

A může být ještě hůře. „Odpojili 24 bytových jednotek, jeden dvouvchodový dům. Teď budeme muset zaplatit pojištění domu, to nevím, jak uděláme, o revizích ani nemluvím, je obrovský problém cokoliv uhradit. Je tedy možné, že nakonec odpojí i studenou vodu,“ říká Miroslav Rozsypal.

„Za to, jak dům dopadl, mohou majitelé bytů. Oni si dnes stěžují na nájemníky, kteří jim devastují jejich byty; s tím musím i souhlasit, ale tyto nájemníky si tam dávají majitelé sami, zájem z jejich strany situaci zlepšit až na jednoho z majitelů, jsem nezaznamenala,“ říká Dana Jurštaková, místostarostka Jirkova, která se snažila zdejší problémy před lety napravit pravidelnými kontrolami společně s Městskou policií, sociálním odborem a úřadem práce.

Padesát let v domě vlastnil byt i 80letý senior, který zde pamatuje ještě krásné bydlení, a i přes problémy zde chtěl dožít. Nakonec ale souhlasil s umístěním do domu s pečovatelskou službou. „O ostatní nájemníky se musí postarat majitelé bytů, kteří je pronajímají, signály o odpojení mají už dlouhodobě, a přesto sem stále stěhovali nové nájemníky. Asi mysleli, že dluh 330 tisíc bude stále tolerován,“ míní místostarostka.

„Jsou tu malé děti, mrznou a nikdo s tím nic nedělá. My máme byt pod novým majitelem, panem Ježkem, který ho koupil nedávno. Postaral se o nás a dal nám náhradní byt v Chomutově,“ říká jeden z nájemníků odpojeného bytu.

Nájemníci Václava Povy takové štěstí zatím nemají. „Včera večer přišel v sedm hodin a říká „dejte mi peníze a zejtra by mohl být nějaký byt“. Já jsem mu je nedal. Tři týdny nám říká, že shání nové bydlení a nic. Teď tu máme čerstvě narozené vnouče, do té zimy to je špatné. Přitom jsem mu před dvěma měsíci říkal, že budou vypínat teplou vodu a topení. Říkal >Ne, já nic nedlužím. A jestli někdo něco říká, tak lže<. A teď koukejte,“ rozčiluje se další z nájemníků. Stanovisko Václava Povy, kterého jsme v pátek odpoledne zastihli před odpojeným domem, kde byl opět vybírat nájem, se získat nepodařilo. „Já se vám k tomu nebudu vyjadřovat, stejně si tam napíšete, co chcete,“ odpověděl Václav Pova.

Investoři se se zástupci města a Miroslavem Rozsypalem sešli v neděli odpoledne. „Potvrdili nám, že by byli rádi, aby byl dům funkční, aby se opravily byty, společné prostory, vyměnily ventily na topení, zaplatily se dluhy. Město jim nabídlo i možnost odkupu v případě, že by byty prodali všichni investoři, to zatím odmítli,“ sdělila Dana Jurštaková výstup z jednání.

Stejný problém se týká i domu v ulici Fr. Schmieda. „V dohledné době bude odběrateli tepla předán dopis s výzvou k úhradě pohledávek. Podle toho, jak se odběratel tepla k tomu postaví, pak budeme postupovat dál,“ informoval Ota Schnepp. „Jsme tu jediní vlastníci bytu.

Ten koupila maminka před šesti lety za 320 tisíc. Jestli nás odopojí, tak nevím, co budeme dělat,“ říká pan Petr, který v tomto domě bydlí s přítelkyní.

„Majitelé dávají potvrzení, že nájemníci mají zaplaceno, ale zda jsou peníze na účtu SVJ už nikdo nekontroluje. Nehledě na to, že když mají přeplatek třeba 3 tisíce na byt, majitel to vezme, přepracuje to a nájemníci dostanou ve vyúčtování nedoplatky, které jim opět úřad práce proplatí. Vymýšlí se, kde ušetřit, zvedají se daně, ale tohle nikdo komplexně neřeší,“ uzavírá vyhrocenou situaci Miroslav Rozsypal.

foto: Rozbité dveře, kabely s načerno nataženou elektřinou z okna do okna, zápach a těžko uvěřitelný nepořádek, to je dům v jirkovské ulici ulici Fr. Schmieda, který možná čeká stejný osud, jako ten v ulici K. H. Máchy, který společnost ČEZ Teplárenská odstřihla od dodávek tepla a teplé vody. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video