K propojení s Chomutovem chybí poslední čtyři kilometry cyklistické trasy. Další úsek cyklostezky z Kadaně otevřen

Soňa Šímová 2018-05-22 10:21:49

REGION (soš) — Vyřešit bezpečnost provozu cyklistů na frekventované silnici I/13 mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří. To byl hlavní důvod k vybudování nové cyklostezky Prunéřov — Černovice. Díky projektu se propojily přerušené dopravní vazby mezi Chomutovem a Kadaní. Minulý pátek byl v Málkově celý slavnostně otevřen. Nyní scházejí už jen poslední čtyři kilometry do Chomutova. téměř osmikilometrový úsek „Projekt jsme podávali jako Dobrovolný svazek obcí cyklostezka Prunéřov — Černovice, který sdružuje Kadaň, Černovice, Spořice, Místo a Málkov. Byl zpracován na 42 miliónů korun, ale vysoutěžili jsme ho za 22 miliónů. Ztoho 85 procent pokryla dotace z Integrovaného regionálního programu. Projektovou dokumentaci zajišťovaly Severočeské doly.

,,Věřím, že tuto trasu budou lidé využívat nejen jako turistickou, ale například i na cestu do práce,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek, který na otevření málkovského úseku dorazil stylově na kole.

Kromě bezpečnější cesty pro cyklisty by stezka měla také zvýšit atraktivitu a návštěvnost obcí, přes které vede. Turisté by se na ní v budoucnu měli dozvědět i o již neexistujících sídlech, která musela ustoupit těžbě uhlí. „V průběhu příštího roku se na trasu postaví informační tabule, které připomenou historii zaniklých obcí, ale poukáží i na evropsky velmi zajímavé paleontologické úložiště, které se právě díky těžbě dostalo na světlo světa,“ doplnil ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů (SD) Chomutov Rudolf Kozák.

„Doufám, že za 40 let už nebudou cyklisté projíždět kolem šachty, ale bude tu velké jezero,“ doplnil vizi do budoucna člen představenstva SD Jiří Neruda.

„Manžel dcery je z Prahy a zajímá se o to, jak to tady na šachtě vypadá. Chtěl si to územní projet už dřív, tak jsme rádi, že konečně může,“ pochválila Lenka Kynčilová z Klášterce nad Ohří, která byla s dcerou a vnoučaty první návštěvnicí nově otevřeného úseku.

„Chtěl bych poděkovat Severočeským dolům za to, že nám umožnily, aby cyklostezka přes jejich území vedla. Ať tedy lidem slouží a nestane se na ní nic závažného,“ popřál na závěr starosta obce Málkov Josef Egermann.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video