Nový domov pro těžce nemocné seniory

Redakce 2011-11-22 00:04:00

Nové Strašecí – Od poklepání a položení základního kamene přístavby Domova seniorů v Novém Strašecí uběhlo osm měsíců, které pro současné uživatele domova znamenaly někdy i více rozruchu, než by si přáli. Všichni statečně vydrželi a mnozí z nich celým průběhem stavby žili. Sledovali postup stavebních prací z oken nebo přímo ze zahrady.  V současné době je stavba v podstatě dokončena, chybí jen pár drobností, nepočítáme-li interiérové vybavení, které navrhla firma In-spira.

Výběr dodavatele interiéru je v kompetenci zřizovatele domova – Krajského úřadu Středočeského kraje. Celá tato velmi potřebná sociální služba je zrealizována díky rozhodnosti senátora a náměstka hejtmana Marcela Chládka, který dokázal prosadit samotnou realizaci stavby, interiérové vybavení a jako třešničku na dortu prosadil rekultivace zahrady tak, aby sloužila těmto klientům jako park, zahrádka a klidová zóna.
Podle typu cílové skupiny, tedy lidí s těžkými formami demence s dobrými pohybovými schopnostmi, je volen nábytek do velké, prosklené, společenské místnosti v retro stylu 60. let 20. století. V přístavbě je 10 velkých, světlých pokojů, centrální koupelna, místnost pro ergoterapii, ordinace a prostory zabezpečující samotný provoz.
Domov bude obývat 20 uživatelů, o něž se bude starat tým kvalifikovaných pracovníků, složený z vedoucí přímé péče, sociální pracovnice, speciálního pedagoga, ergoterapeutky, aktivizační pracovnice, pracovnice pro zahradní terapii, zdravotní sestry, praktického lékaře, psychiatra, pečovatelů a pomocného personálu.
Podstatou práce výše uvedeného týmu s lidmi s těžkou demencí, bude snaha o co nejdelší udržení stávající paměti pomocí speciálních metod a technik, z nichž lze uvést alespoň pro příklad techniku reminiscence –  vzpomínání.
Nová sociální služba bude poskytována od 1. 1. 2012. V současné době evidujeme cca 50 žádostí o umístění. Je třeba rovněž sdělit, že zřizovatel domova, Krajský úřad Středočeského kraje, kromě nové stavby, fasády na staré budově, vybavil v červenci letošního roku domov seniorů novým automobilem. Kromě projektu na rekultivaci celé zahrady uvolnil investici na rekonstrukci elektroinstalace v obou budovách stávajícího domova. Elektroinstalace je zde stále původní, ze 70. let 20. století. Rekonstrukce bude ukončena do konce letošního roku.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video