Napsali jste nám: Harmonický podvečer ve Vrchlického divadle

2018-06-11 12:36:00

V sobotu 12. května se uskutečnil již devátý ročník květnového benefičního koncertu ve prospěch Svazu tělesně postižených. A to tentokráte v malém sále Vrchlického divadla v Lounech. Smíšený pěvecký sbor Harmonie a sólisté Katka Štolová, Lucie Nováková a Miroslav Sochr spolu se sólisty samotného sboru Katkou Kotkovou a Petrem Horou připravili svým divákům skutečnou lahůdku.

Program, sestavený ze světových a českých skladeb, provázela slovem jako vždy citlivě a fundovaně naše osvědčená spolupracovnice paní Kateřina Tomšíková, na klávesy se nelehkého úkolu zhostila na výbornou paní Martina Podaná. Mnozí ze sboristů i diváků v programu, ke své radosti, nalezli tu svoji melodii, která je pro ně skutečně srdeční záležitostí a kterou si vychutnali. V příjemné a důstojné atmosféře, kterou nám připravili pracovníci našeho nejhezčího kulturního zařízení, za přispění paní Mileny Nečesané, která diváky vítala při vstupu, jsme se všichni společně ponořili do tónů mistrů svého řemesla, jakými bezesporu jsou velikáni Mozart, Schubert, Verdi, Pucini, Mascagni, Webber či Ježek. Po vystoupení, před nímž se do sálku musely přidávat další židle a při němž bylo občas na přítomných znát i skutečné dojetí, nešetřili přítomní diváci upřímnou chválou a obdivem. Skladby, jako například Laudate Dominum, Credo, Libiamo, Ave Maria, Nessun dorma, Tam za tou duhou nebo Vzpomínky a jejich provedení si to právem zasloužily. Sbormistrovi Jiřímu Kurkovi se opět podařilo posunout pomyslnou laťku úrovně sboru a hezký kus výš. A tak se při hudbě, která nás spojuje a sbližuje, sešli ti, kdo mají společnou představu o kulturním zážitku. Mezi diváky jsme měli "svoje" lidičky, kteří nás podporují svou účastí na podobných akcích. Rádi jsme pozdravili například paní Hanu Vrchlavskou, paní Štěpánkovou, pana Karla Mareše a další příznivce. Skutečným překvapením bylo upřímné uznání našemu sbormistrovi paní Hanou Kultovou, předsedkyní Oblastního výboru Unie pěveckých sborů, která neváhala přijet z Chomutova. Bezprostředně po přídavku vstala a prostými výstižnými slovy se poklonila výkonu všech účinkujících. Můj obdiv patří nejenom těm, kdo předvedl, jak nejlépe uměl, mluvené či hrané tóny, ale samotnému původci myšlenky této akce, našemu sbormistrovi. Byl to počin odvážný a obtížný, a on se toho nebál, získal pro něj i Trio Cum Amore a s námi sboristy, vesměs amatéry, se do tohoto podniku s nadšením pustil. Co zbývá dodat na závěr? Rozešli jsme se do svých domovů s vědomím, že jsme strávili všichni společně moc hezký sobotní podvečer a že se opět uvidíme zase někdy příště. Letos se peníze věnují opět užitečné věci: Na provoz služby Senior Taxi v Lounech se vybrala částka přes pět tisíc korun a přítomní diváci, pracovníci divadla i účinkující šli domů s pocitem, že strávili příjemně a účelně část soboty a zároveň přispěli na dobrou věc. Tak zase někdy příště s paní Hudbou na shledanou.....!

Míla Pecinová, Harmonie

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video