Co chybí v sociálních službách? Poradit můžete i vy

Soňa Šímová 2018-06-18 15:58:21

CHOMUTOVSKO (soš) — Máte děti, staráte se o osobu se zdravotním postižením, jste seniorského věku či jste se dostali do krizové situace? Možná jste si leckdy posteskli „kdyby tady byla služba, která by zajistila…“. A právě to budou řešit ve středu 20. června od 15 hodin na chomutovské radnici na veřejném zasedání komunitního plánování rozvoje sociálních služeb. Přijít se podělit o své poznatky může každý.

Poskytovatelé sociálních služeb a zástupci města ochotně odpoví a případné nedostatky budou dále řešit. „Mám doma dceru s Downovým syndromem, už tři roky potřebuji na operaci, ale nemám ji kam umístit. Navíc mi brzy bude 80 let a do domova důchodců nás společně nevezmou,“ nastínila v březnu na radnici jeden z nedostatků v sociálních službách v okrese účastnice prvního veřejného projednávání komunitního plánování. „Nevíme, na co všechno máme jako senioři nárok, hodila by se nějaká brožura,“ přidal se pán důchodového věku. „Jak je zde řešen problém s bezdomovci?“ zajímalo dalšího. Zástupci jednotlivých pracovních skupin si pak poznatky od veřejnosti zapsali a slíbili je zahrnout do komunitního plánování pro období let 2018 až 2021. Smyslem veřejného projednávání je zjištění, jaké služby veřejnosti chybí a co je potřeba vylepšit. „Letos tvoříme komunitní plánování společně pro s Jirkovem a dalšími 23 obcemi Chomutovska. Chceme veřejnost informovat o tom, co všechno může využít a zároveň maximálně přizpůsobit plány, aby například nevznikaly stejné projekty jen pár kilometrů od sebe, zatímco jiné budou chybět úplně,“ řekla na jednání Jana Hronová z chomutovského magistrátu.

Komunitní plánování se skládá ze čtyř pracovních skupin, z nichž jsou přítomni jejich zástupci. První skupina má název Rodina, děti a mládež. Řeší se v ní sociálně právní ochrana, finanční gramotnost, bydlení, volnočasové aktivity, školní i mimoškolní vzdělávání a poradenství. Z řad rodičů na první jednání nikdo nepřišel, přitom právě zde mají možnost ozvat se třeba s nízkým počtem jeslí v okolí. Ve druhé skupině mají svůj prostor senioři. „Řešíme například prostor pro klub seniorů. Ti se v současné době schází v Merkuru, ale až po čtrnácté hodině, kdy skončí stravovací provoz,“ řekla Lenka Straková ze Sociálních služeb Chomutov. Třetí skupinou jsou zdravotně postižení. Ti měli na jednání nejvíce zástupců z řad veřejnosti. Řešilo se například provázání služeb i s úřady, aby byla komunikace rychlejší nebo také „senior taxi“ pro invalidy. Velká diskuze vznikla na téma rozšíření denního stacionáře i na noční provoz, aby zde mohli klienti zůstávat v případech, kdy se o ně rodiče nemohou z vážných důvodů dočasně postarat. „Mám nevidomou autistku, která si těžko zvyká na jiné prostředí a lidi, proto ji v případě nutnosti nemohu umístit jen tak do ústavu. Na prostředí stacionáře je zvyklá, proto by bylo fajn, kdyby byla možnost i nočního provozu,“ svěřila se jedna z účastnic. Poslední skupinou jsou osoby v krizových situacích. „Rád bych dal dohromady síť toho, kdo co může poskytnout v případě člověka, který se ocitne v těžké životní situaci třeba na ulici. Dále bychom rádi s krajem vyřešili protialkoholní záchytnou stanici,“ řekl Kristián Drapák z mostecké Charity. Na Chomutovsku chybí také denní nízkoprahové centrum a odborná psychiatrická pomoc právě pro tyto lidi. Na veřejné zasedání na radnici může ve středu 20. června od 15 hodin přijít kdokoliv. „Opravdu rádi bychom, aby se veřejnost podílela na tom, jak bude komunitní plánování příští čtyři roky vypadat,“ uzavírá Jana Hronová. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video