Setkání nad novou expozicí volyňských Čechů. Máte-li předměty dokládající život na Volyni, ozvěte se, vyzývají organizátoři

2018-06-23 04:05:00

Na radnici v Podbořanech proběhla 17. května schůzka u kulatého stolu na téma možnosti rozvoje Muzea Volyňských Čechů. Podbořanská instituce má od svého začátku v roce 2004 zapůjčenou expozici od Národního muzea, která dosud zaznamenala jedinou změnu – odvoz některých ohrožených předmětů k repasování. Sami volyňští Češi i město Podbořany, které muzeum provozuje, mají zájem expozici inovovat. Přítomní zástupci odboru školství a kultury, místostarosta, zástupci sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, zástupci Národního muzea se shodli na tom, že společně budou pracovat na nové koncepci výstavy.

Důležitým bodem schůzky byla také otázka získávání nových pramenů, vždyť se spousta lidí snaží předat dokumenty i artefakty po svých volyňských předcích k veřejným účelům. Sbírka je dnes ještě aktuálnější. "Sdružení Čechů z Volyně pracuje na mapování všech šesti stovek vesnic, kde Češi na Ukrajině žili, a velmi stojíme o jakékoliv předměty dokládající život na Volyni. Dokumenty a předměty mohou lidé předávat našemu sdružení, které je použije k mapování, a pak vaše dary převeze do sbírky NM," říká předsedkyně sdružení Dagmar Martinková. Pro dárce je nejlepší kontaktovat Historicko-dokumentační komisi, Jaroslava Báču na telefonním čísle 721 066 688 nebo emailem: Baca.Jaroslav@seznam.cz. Vítá se i možnost zapůjčení například fotografií k elektronické archivaci, originály lidem zůstanou.

Národní muzeum je k rozšiřování sbírky také otevřeno, jen procedura vedoucí k poskytnutí exponátu je poněkud složitější. Muzeum může konkrétní věc vystavit až tak po roce a půl, jak ze schůzky vyplynulo. Není však předem vyloučeno, že právě váš předmět bude k vidění v podbořanském muzeu.

"Pokud někdo ze čtenářů má vlastní nebo po předcích jakékoliv věci z Volyně, prosím, kontaktujte žateckou pobočku Sčvp. Rádi je použijeme pro naše účely, ať už vyhotovíme kopie, nebo je předáme Národnímu muzeu," uzavírá Dagmar Martinková. Další schůzka nad novou koncepcí expozice proběhne v září. Jednání inicioval projekt Místa zblízka, který celé setkání také moderoval. (elš, až)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video