Metropolitní opera v divadle

Jarka Cibulková 2018-06-23 07:16:00

Žatec (caj) Žatecké městské divadlo zveřejnilo program přímých přenosů z Metropolitní opery v HD rozlišení na příští sezonu 2018/2019. Zahájí ho populární dílo Aida skladatele Giuseppe Verdiho šestého října 2018. Sopranistka Anna Netrebko ztvární svou první Aidu na prknech Metropolitní opery. V roli její rivalky Amneris uvidíme skvělou mezzosopranistku Anitu Rachvelishvili. Udatného bojovníka Radamèse bude v této impozantní inscenaci zpívat Aleksandrs Antonenko pod taktovkou dirigenta Nicoly Luisottiho.

Na epickou operu na biblické téma Samson a Dalila jste zváni do žateckého divadla dvacátého října.

Titulní role ztvární Elīna Garanča a Roberto Alana. Naposledy se společně objevili v HD přenosu Bizetovy Carmen v roce 2010, kdy se jejich výkony setkaly s nadšeným ohlasem u kritiky i diváků. V roli nejvyššího kněze se představí Laurent Naouri a filištínského krále Abimelecha ztvární Elchin Azizov. Hebrejského starce bude zpívat Dmitry Belosselskiy. Jako režisér v Metropolitní opeře debutuje Darko Tresnjak, držitel ceny Tony za režii k inscenaci A Gentleman’s Guide to Love & Murder. Samson a Dalila se v nové inscenaci vrací na jeviště Met po dvaceti letech. Orchestr řídí Sir Mark Elder.

Děvče ze Západu je název další opery z pera Giacomo Pucciniho. Sopranistka Eva-Maria Westbroek bude zpívat Pucciniho odvážnou pistolnici v romantickém příběhu z Divokého západu 27. října.

Psanec Dick Johnson, který si získá její srdce, nebude nikdo jiný než hvězdný tenorista Jonas Kaufmann a Jacka Rance, šerifa, který nenechá nic náhodě, ztvární barytonista Željko Lučić.

Opera režiséra Michaela Mayera Marnie je v programu žateckého divadla 10. listopadu a má tuto sezónu v Metropolitní opeře americkou premiéru. Vznikla jako adaptace románu Winstona Grahama, který zároveň inspiroval stejnojmenný filmový thriller Alfreda Hitchocka. Titulní roli ztvární mezzosopranistka Isabel Leonard, jejího vyděračského manžela Marka Rutlanda barytonista Christopher Maltman, jeho bratra Terryho kontratenorista Iestyn Davies, paní Rutlandovou sopranistka Janis Kelly a Marniinu matku uznávaná mezzosopranistka Denice Graves. Orchestr bude ve svém metropolitním debutu řídit Robert Spano.

Hudební ředitel Metropolitní opery Yannick Nézet-Séguin bude řídit provedení Verdiho nesmrtelné tragédie La traviata v Žatci 15. prosince. Inscenace v režii Michaela Mayera se odehrává v 18. století a výprava, kde se před očima diváků střídají roční období, skutečně bere dech. Diana Damrau se představí v roli nešťastné Violetty a jejího milého Alfreda ztvární Juan Diego Flórez. V roli Alfredova starostlivého otce Giorgia Germonta vystoupí Quinn Kelsey.

Anna Netrebko bude poprvé na jevišti Metropolitní opery zpívat titulní roli v opeře Adriana Lecouvreur, příběhu slavné francouzské herečky z 18. století, která se zamilovala do válečného hrdiny Maurizia, v podání Piotra Beczały, dvanáctého ledna. Bizetova Carmen vtrhne na jeviště druhého února. Clémentine Margaine se představí v titulní roli nejslavnější operní svůdkyně s Robertem Alagnou, který si jako Don José získal srdce operních diváků již při HD přenosu v roce 2010. Provedení jedné z nejoblíbenějších inscenací na repertoáru Metropolitní opery, kterou režíroval Sir Richard Eyre, bude řídit Louis Langrée.

Belcantové hvězdy Pretty Yende a Javier Camarena předvedou na scéně Metropolitní opery 2. března pravý pěvecký ohňostroj při opeře Dcera pluku. Dcera pluku vznikla v koprodukci Metropolitní opery s londýnskou Royal Opera House, Covent Garden a Vídeňskou státní operou.

Ve druhé z oper Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův, Valkýře, se v titulní roli představí 30. března hrdinská sopranistka Christine Goerke jako nebojácná bohyně Brünnhilda, kterou setkání s lidskými dvojčaty Siegmundem a Sieglindou, v podání Stuarta Skeltona a Evy-Maria Westbroek, přivede na cestu z Valhally k pozemským smrtelníkům.

Hudební ředitel Metropolitní opery Yannick Nézet-Séguin bude řídit orchestr a početný soubor pěvců a pěvkyň v provedení moderního mistrovského díla o pojetí víry a oběti v opeře Dialogy karmelitek 11. května. Isabel Leonard ztvární mladičkou Blanche de La Force a legendární pěvkyně Karita Mattila roli první převorky, Madame de Croissy. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video