Koncertem připomněli skladatele Eduarda Treglera

2018-07-02 09:41:00

Louny (jr) Koncert na počest velkého skladatele Eduarda Treglera k výročí 150 let od jeho narození uspořádala 5. června Kulturní komise Rady města Louny v Chrámu sv. Mikuláše v Lounech.

Z Prahy přijelo BACH-COLLEGIUM PRAHA se svým dirigentem Jiřím Mátlem. Pěvecký smíšený sbor zpíval za doprovodu varhan, na které hrála Linda Sítková, dále hráli: na trubky Jiří Bachtík a Jakub Doležal a na trombóny Jan Triebenekl, Martin Homolka a Vojtěch Ton.

V programu koncertu zazněly skladby Felixe Mendelssohn–Bartholdyho, Petra Ebena, Otty Alberta Tichého a na závěr MISSA JUBILAEI ( Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus a Agnus Dei) Eduarda Treglera.

Koncert byl věnován vynikajícímu českému skladateli, hudebnímu umělci, dirigentovi a pedagogovi Eduardu Treglerovi (1868 – 1932). Letos je to 150 let od chvíle, kdy se v Lounech narodil. V Praze na studiích se seznámil s Antonínem Dvořákem. Po funkcích varhaníka v chrámu sv. Jiljí u dominikánů v Praze, prvního dvorního varhaníka v Drážďanech a ředitele kůru v bazilice sv. Václava na Smíchově se vrací do rodných Loun. Zde zastává místo učitele zpěvu a hudební výchovy na lounské reálce a sbormistrovské místo v lounském Hlaholu. V roce 1906 spoluzakládá hudební spolek nazvaný Lounská filharmonie, z kterého se pod Treglerovým vedením zanedlouho stává nedostižná chlouba města Louny. Až do své smrti poté učí na varhanické škole v Brně. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video