Koncert Evropské letní filharmonie a sboru 2018 nadchnul diváky

Soňa Šímová 2018-07-17 12:34:50

CHOMUTOV (soš) — Rumunsko, Itálie, Japonsko, Slovensko, Polsko, Turecko, Honduras, Chille, Argentina, Brazílie, Kazachstán a samozřejmě Německo a Česká republika. Třináct rozličných zemí, které na třináctém ročníku Evropské letní filharmonie a sboru v chomutovském letním kině, spojila láska k hudbě a zpěvu. Unikátní koncert pod širým nebem si uplynulý čtvrteční večer nenechaly ujít stovky návštěvníků.

Koncert začal tradičně skladbou Wolfganga Amadea Mozarta. Orchestr tentokrát zahrál předehru k La finta giardiniera KV 196, poté si diváci mohli vychutnat originální blues Mýtus lásky napsané pouze Letní filharmonii, jehož autorem je skladatel a pedagog Prof. Jiří Holubec. Pak již dostal prostor velký sbor, který zapěl Lidové písně z Českých hor a podhůří v úpravě Luboše Hány. Společnou skladbou orchestru a sboru byla baletní hudba Gustava Holsta husa či výňatky z Aladinových svitů Carla Nielsena. Zazněl i tradiční svatební pochod Felixe Mendelssohna Bartholdy ze Snu noci Svatojánské a nadšeně aplaudující diváci, které neodradil ani déšť, si vyžádali i přídavky. Orchestr včetně sboru čítal kolem 150 lidí. Oproti loňskému roku proběhla změna na místě dirigenta orchestru, který řídil Michael Käppler. To, že svou výzvu přijal s opravdovým nadšením, prozrazoval nemizící úsměv z jeho tváře.

„Trochu jsme se obávali počasí, ale protože akce už běží léta, tak lidé se na to těší a přišli,“ netajila se nadšením z hojné účasti učitelka zpěvu chomutovské Základní umělecké školy Lada Bečková, která zároveň dodala, že tento typ klasické hudby se na chomutovsku téměř nevyskytuje a organizace není úplně jednoduchá. „Orchestr a sbor je složený z různých věkových kategorií, nejmladšímu členovi je kolem deseti let, ve vyšší věkové kategorii jsme pak my pedagogové.

Repertoár známe měsíc nebo dva dopředu a pomáháme těm slabším, aby si v orchestru mohli zahrát, to je vlastně jeho cílem,“ říká Lada Bečková. Pět dní před vystoupením se pak všichni sjeli do Schulen heim v Chemnitz, kde skupiny složené z jednotlivých nástrojů nacvičovaly se svým mentorem. „Na druhý třetí den pak byly rozepsané zkoušky, kdy se všichni dávali dohromady. A čtvrtý a pátý den už vzniklo to, co nejprve ve středu slyšeli diváci v Chemnitz a ve čtvrtek v Chomutově,“ vysvětlila Lada Bečková.

A obrovský závěrečný potlesk diváků byl důkazem, že i letošní takřka tříhodinový koncert Evropské letní filharmonie a sboru se opět povedl. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video