Prázdninové akce v Galerii Sladovna

Hedvika Fajkusová 2018-07-18 07:45:00

Žatec (hf) Galerie Sladovna v Žatci v Masarykově ulici sídlí v budově, která byla postavena již v 16. století. Za ta léta objekt sloužil většinu svého času jako obecní sladovna, následně byl adaptován na obytný dům. Od 50. let, kdy se budova dostala do majetku státu, začala chátrat. Záchranou bylo až její zařazení do projektu Chrámu Chmele a Piva, kdy byla v roce 2010 celkově obnovena.

Dnes v dobově zrekonstruované budově naleznete infocentrum s prodejem suvenýrů a propagačních materiálů. V přízemí Galerie Sladovna je stálá expozice ,,Žatec ve filmu“. První patro je vyhrazeno výstavním síním, kde jsou prezentovány krátkodobé výstavy moderního a současného umění. Hojně využíván je rovněž přednáškové sál, kde se v rámci doprovodných programů k výstavám promítají filmy nebo se zde konají veřejné přednášky.

V letních měsících červenci a srpnu si Galerie Sladovna připravila pro všechny návštěvníky opravdu vyčerpávající program. Již od druhé poloviny června až do 12. srpna zde probíhá výstava s názvem ,,Kořeny“, která se soustředí na současné regionální umění dvou mladých a nadějných autorů Kryštofa Vitnera a Ivy Mottlové. Od 5. července do 2. září jsou v přízemí k vidění historické panenky ze zámku Zruč nad Sázavou. Galerie se tak v průběhu prázdnin otevírá nejen dětem, ale také jejich zvídavým rodičům.

21. srpna, poté co skončí výstava ,,Kořeny“, se do prvního patra galerie přistěhují obrazy afrických umělců. Výstava bude v tento den v 18 hodin zahájena slavností vernisáží. Navštívit ji budete moci až do 30. září.

A aby toho nebylo málo, od 28. srpna galerie představí ojedinělou sbírku historických tužek Emanuela Petráně při výstavě ,,Neobyčejné tužky“.

Galerie Sladovna láká také na zajímavá promítání. 22. července od 14 hodin zde bude ke zhlédnutí dánský dokumentární film ,,Poslední sny“, který se dotýká tématu, jež je v České republice stále silně tabuizované. 1. srpna v 18 hodin můžete dorazit na film ,,Na sever od slunce“, který pojednává o dvou surfařích, jež se rozhodnou usadit na devět měsíců za polárním kruhem. 19. srpna pak bude od 14 hodin probíhat poslední z letní dávky promítání Galerie Sladovna a to film ,,Sedm písní pro dlouhý život“ o terapeutických účincích hudby.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video