Další fáze záchrany Mederova domu

Hedvika Fajkusová 2018-08-02 08:27:00

Žatec (hf) Mederův dům neboli ,,Mederhaus“ nacházející se v centru města na Náměstí 5. května patří bezpochyby k jedněm z nejstarších žateckých domů. Spolek Mederova domu v čele s předsedou Petrem Antonim se pokouší díky financím z evropských dotací o jeho renovaci. Nyní zahájil výběrové řízení formou veřejné zakázky na stavební firmu, která zrealizuje stavební fázi obnovy domu. Potenciální zájemci se mohou hlásit do 15. srpna.

,,Po dvouletém dotačním úsilí, kdy jsme museli překonat a zvládnout spoustu administrativních věcí, jsme se nyní dostali do další fáze záchrany Mederova domu,“ říká Petr Antoni. Minulé úterý bylo vyhlášeno výběrové řízení na stavební firmu, která by dům opravila a pomohla tak s jeho záchranou. ,,Máme peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) z evropských dotací. Ještě je sice nemáme fyzicky, ale vše nám bude proplaceno zpětně. Byli bychom rádi, kdyby se přihlásila solidní firma,“ dodává Petr Antoni. Veškeré informace neleznou zájemci na webových stránkách Spolku Mederova domu.

Celková dotace, kterou spolek Mederova domu na obnovu objektu získal, je přes dvacet milionů korun. Stavební část záchrany je rozpočtovaná na sedmnáct milionů korun bez DPH. ,,Jako spolek však vložíme do oprav 5% ze svého. Na to sháníme sponzorské dary. Jsme ale rádi, že jsme již sehnali hlavního partnera projektu, kterým je žatecká chmelařská firma ARIX, a. s., jež nás finančně podporuje,“ říká předseda Spolku Mederova domu Petr Antoni.

V objektu, který je na seznamu nemovitých kulturních památek, vznikne malé muzeum. Expozice připomene stavební historii objektu, ale také Mederovu rodinu, která ho koupila v roce 1919. ,,Počítáme, že by dům mohl být opraven během dvou let. Návštěvníci byt mohli do expozice samotného domu zavítat v sezóně 2021,“ říká Petr Antoni.

V současné době s využitím dotace z IROP probíhá v Žatci celková rekonstrukce historického domu na Náměstí Svobody, kde sídlí knihovna. Peníze z evropských dotací získal i Žatecký pivovar, který chce ve svém sousedství zrekonstruovat historický dům a přeměnit jej na muzeum pivovarnictví. Ze stejného zdroje byly získány peníze také na rekonstrukci radnice a opravu synagogy.

,,Já mám takový záměr, že bychom poté vytvořili jakousi síť návštěvních míst – synagoga včetně sousedního rabinátu, Mederův dům a muzeum pivovarnictví. Minimálně se teď nabízí také restaurace U Zlatého Beránka, která má připravenou expozici „Jedová chýše“,“ říká na závěr Petr Antoni. Centrální část města by tak mohla turistům nabídnout mnohem více zážitkový míst než nyní. Tato lokalita si v tomto duchu vzkříšení zaslouží.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video