Vzpomínka na zdejší hrdiny

Hedvika Fajkusová 2018-08-05 06:39:00

Žatec (hf) Tradiční vzpomínková akce připomněla popravu čtyř odbojářů, kteří zemřeli dne 18. července 1949 z důvodu přípravy vojenského převratu. Nejznámějším členem protikomunistické odbojové skupiny Praha – Žatec byl předválečný důstojník a člen cizinecké legie a zahraniční československé armády Karel Sabela. Ten pobýval v Žatci v Nákladní ulici.

Po únorovém puči roku 1948 existoval z řad odpůrců režimu nejeden plán ke svržení nové totalitní vlády. Skupina Praha – Žatec však připravovala největší akci posledního roku, do které se měly zapojit stovky lidí z bezpečnostních státních složek, ale také například z řad železničářů. Účastnit se měly vojenské posádky ze Žatce, Plzně, Berouna, Chomutova, Litoměřic i z dalších měst. Podle některých údajů bylo v této skupině zapojeno přes 300 osob.

K převratu však dojít nestihlo, jelikož organizátoři akce byli pozatýkáni a postaveni před soud. Verdikt byl nemilosrdný. Pět z kruhu spiklenců bylo odsouzeno k trestu smrti a 18. července 1949 popraveno v Praze na Pankráci. Vedle žateckého Karla Sabely to byl také Vilém Sok-Sieger, Josef Gonic, Bohuslav Hubálek a Miloslav Jebavý, který se pokládá za hlavní postavu celé akce, jejímž centrem byl Žatec a Praha. Skupina zde měla kontakty na generálním štábu, ve Sboru národní bezpečnosti i mezi civilisty. Žatec byl strategickým místem pro napojení na vojenskou posádku. Z města měla koneckonců vyjet skupina tanků pod velením Karla Sabely a pomoci s obsazením ruzyňského letiště i ministerstev. Další klíčovým aktérem žatecké skupiny byl restauratér Jiří Voves, u něhož historici vyslovili podezření ze spolupráce se Státní bezpečností. Byl zatčen ve vězeňském táboře Vojna, v němž po deseti letech zemřel. 

Na Karla Sabelu a další popravené odbojáře se vzpomínalo ve foyer budovy radnice, kde se nachází pamětní deska na členy protikomunistické odbojové skupiny a také u domu na Nákladní ulici, kde Karel Sabela žil. I zde se na čelní stěně domu č. p. 397 již osmnáct let nachází mramorová deska se zlatým nápisem.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video