Noc padajících hvězd u Oka

2018-08-08 05:54:00

CHOMUTOV (lan) — Také letos zve Astronomická společnost Chomutov všechny příznivce astronomie na společné pozorování nejznámějšího meteorického roje — Perseid. V pátek 10. srpna a v sobotu 11. srpna můžete od 21 hodin opět přijít na pozorovací místo „Na vězdárně“, tedy na louku vedle parkoviště, které je před bývalým kinem Oko v chomutovské Lipské ulici.

První zmínky o úkazu zvaném Perseidy, pochází z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (230–258). Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako slzy svatého Vavřince.

Že jde o astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli v druhé polovině 19. století. Jako první na světě našel přímou spojitost meteorů s kometami, a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift–Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862. Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se ke Slunci přiblíží až v roce 2126. Každý rok Země na své dráze kolem Slunce prochází prachem, který je rozptýlen za kometou. Drobné prachové částice se střetávají s atmosférou Země a na noční obloze krátce zazáří jako meteory. Perseidy lze samozřejmě úspěšně pozorovat pouze za příznivého počasí. Na akci je vstup zdarma.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video