Noc padajících hvězd u Oka

2018-08-08 05:54:00

CHOMUTOV (lan) — Také letos zve Astronomická společnost Chomutov všechny příznivce astronomie na společné pozorování nejznámějšího meteorického roje — Perseid. V pátek 10. srpna a v sobotu 11. srpna můžete od 21 hodin opět přijít na pozorovací místo „Na vězdárně“, tedy na louku vedle parkoviště, které je před bývalým kinem Oko v chomutovské Lipské ulici.

První zmínky o úkazu zvaném Perseidy, pochází z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (230–258). Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako slzy svatého Vavřince.

Že jde o astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli v druhé polovině 19. století. Jako první na světě našel přímou spojitost meteorů s kometami, a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift–Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862. Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se ke Slunci přiblíží až v roce 2126. Každý rok Země na své dráze kolem Slunce prochází prachem, který je rozptýlen za kometou. Drobné prachové částice se střetávají s atmosférou Země a na noční obloze krátce zazáří jako meteory. Perseidy lze samozřejmě úspěšně pozorovat pouze za příznivého počasí. Na akci je vstup zdarma.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video