Den židovských památek na Perucku

Lucie Steklá 2018-08-08 10:20:04

Vybrané židovské památky budou moci zájemci zhlédnout v rámci "Dne židovských památek", který se letos koná v neděli 12. srpna. Na Perucku se akce účastní památka "Židovský hřbitov u Hřivčic", který je sice celoročně přístupný, ale stojí za zmínku, neboť nedávno prošel rekonstrukcí a je stále veřejnosti málo znám. 

K židovskému hřbitovu se lze snadno dostat autem z obce Hřivčice, kde jsou umístěny směrové tabulky. Cesta je sjízdná až k samotné památce, kde je malé parkoviště. Památku tedy mohou shlédnout i starší nebo méně pohybliví občané. 

Máte-li rádi procházky, doporučujeme vyrazit z Peruce od místního hřbitova horem kolem vodárny podél železniční tratě. Cesta je dobře schůdná místy s nádhernými výhledy na České středohoří. Navíc kopíruje bývalou císařskou stezku, tedy jakousi pradávnou putovní trasu. Pouze v jednou místě u rozpadlého wechtru je cesta přerušená loukou. Je třeba zamířit ke skupině jehličnatých stromů odkud cesta pokračuje dále. Na rozcestí u Hřivčic je směrovka. Zpět ze židovského hřbitova doporučujeme vracet se malebnou pěšinkou přes lesík do Vrbna, kde je zastávka BUS i ČD. 

Židovský hřbitov u Hřivčic byl založen patrně v druhé polovině 17. století a v roce 1837 byl ještě rozšířen. Celková plocha pozemků je 5025 m². Na bývalém pohřebišti o ploše 3163 m² je dochováno kolem 400 náhrobků, z nichž je mnoho barokních a klasicistních. Nejstarší pochází z roku 1687. Podle jiných údajů je židovský hřbitov mezi vesnicemi Hřivčice a Vrbno nad Lesy zaznamenán v pozemkových knihách až v roce 1732. Historickým vlastníkem dle katastru nemovitostí ( parcela 208 ) je Izraelské pohřební bratrstvo pro Hříškov a okolí. Současným vlastníkem památky je Židovská obec Teplice. Rozloha židovského hřbitova - bývalého pohřebiště je 3163 m², což je více než místní hřbitov - 1361 m². 

Na mnohých pískovcových náhrobcích je původní hebrejské písmo, které je často doplněno symboly hvězd, rukou i tradičních liliových květů. Na některých hrobech jsou uvedeny i základní informace v latince. Nejmladší, často již žulové náhrobky, jsou čitelné celé. Například náhrobek Aloise Proppera, řezníka z Vraného z roku 1906 nebo Bedřicha Lederera z Hříškova z roku 1931. Jsou zde pohřbeni lidé ze Slavětína, Hříškova, Peruce, Hořešovic, Vraného a dalších obcí v širokém okolí. Z čitelných nápisů lze zjistit, že se zde pohřbívalo naposledy ve třicátých letech 20. století. Více o židovském hřbitovu naleznete na webu: http://www.zidovsky-hrbitov-hrivcice.hys.cz. 

O hřbitov pečuje Spolek na obnovu židovských památek na Perucku, který zde umístil památník obětem holocaustu z Peruce IN Memoriam. Spolek zároveň zpřístupnil výstavu "Historie a rekonstrukce Židovského hřbitova u Hřivčic", která se koná, pozor a teď není omyl, v Lounech. Najdete ji v Obřadní síni lounského židovského hřbitova v ulici Rakovnická vedle krematoria. Trvalá expozice obsahuje panely dokumentující průběh rekonstrukce zmiňovaného hřbitova včetně historických informací. Zároveň je zde možné na umístěném PC shlédnout časosběrný dokument o obnově památky a o spolupráci peruckých křesťanů a Židů. Výstava bývá otevřená denně za dobrého počasí. V případě uzavření se mohou případní zájemci o shlédnutí výstavy obrátit osobně nebo telefonicky na pana Fortíka (bydlí vedle obřadní síně), tel.: 604 762 255.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video