Na vyhlášené akce do Března míří lidé z okolí i z dáli

2018-08-09 16:19:00

BŘEZNO(Pl) — Obec Březno zažívá historický rozvoj. Počet jejích obyvatel každý rok roste a lidé jsou zde spokojení. Své zázemí zde nachází jak rodiny s dětmi, tak senioři; a díky kulturnímu a sportovnímu vyžití je zároveň hojně navštěvována turisty. O tom, co se v obci změnilo za poslední rok a co se chystá, jsem si povídala s jejím starostou Zdeňkem Valentou.

Představíte nám svou obec?

Obec Březno, myšleno 25 let a víc nazpět, byla považována většinou lidí za ošklivou, divnou vesnici. Před osmi lety jsme vyhráli soutěž Vesnice roku a letos jsme se do ní přihlásili znovu, neboť se — podle reakcí místních i návštěvníků — naše vesnička skutečně změnila, a tak bychom ji opět chtěli prezentovat.

Máme asi pátou největší katastrální výměru v kraji a kromě Března spravujeme dalších sedm osad. V současnosti využíváme toho, že jde nejen o tradiční zemědělskou, ale i významnou průmyslovou obec. Myslím, že se nám daří spolupracovat jak se zemědělci, tak se Severočeskými doly, které máme v těsném sousedství, jen tak může vznikat spoustu dobrého. Stejně tak, jak fungují globalizační prvky v obchodě, tak byť si to neuvědomujeme, funguje ta forma spolupráce do širšího pojetí. Proto se třeba založil Dobrovolný svazek obcí, kdy jsem překvapen, že historicky poprvé přijala členství velká města — Jirkov a Chomutov — společně s malými obcemi. Scházíme se, vyměňujeme zkušenosti, porovnáváme možnosti, radíme si s dotacemi a tím se zvedá celý chomutovský region. Když máme tyto možnosti, snažíme se obce a osady zvelebovat, ale i dávat lidem mnoho kulturního a společenského života. Slouží to jak ke kultivování místních občanů, tak k vyšší návštěvnosti ze širokého okolí.

Vaše kulturní akce jsou vyhlášené.

Odkud k vám lidé jezdí? Například z Litoměřic, Ústí, či Karlových Varů. A samozřejmě z bližšího okolí; třeba na naše tradiční indiánské války, country festy, dechparády nebo tradiční poutě. V souvislosti s návštěvností musím zmínit i naše cyklotrasy. Obec na své náklady vydala cyklistické mapy Března a okolí, čímž se během dvou let zvýšila naše oblíbenost u cyklistů. Ti jezdí přes obec do našich dalších částí, což jsou Nechranice, Vičice a Stranná, přes krás hlavně nou přírodu u Ohře, ale i skoro třiceti hektarové vinice. Vinařství tu má tradici od 12. století. A opět jsme u té spolupráce. S vinaři pořádáme jarní probouzení vinic s prohlídkami, kdy jim pomáháme s propagací. Na podzim je pak vinobraní, které má dnes už účast kolem dvou tisíc návštěvníků. A když pojedou cyklisté dál podél podél řeky Ohře, tak je to jen 10 kilometrů do Žatce, města pivovarnictví. Takže během deseti kilometrů dojedete z ochutnávky piva na ochutnávku vína, to je něco fantastického. K tomu přes nás vede mezinárodní cyklistická trasa číslo šest, ta by nám v následujících letech mohla zvednout návštěvnost.

A jaké kulturní akce ještě chystáte?

Musím říct, že nic nelze opakovat několik let stejně, takže naše tradiční akce každý rok trochu obměňujeme, aby se návštěvníci vraceli. Třeba loňského roku jsme se domluvili s vedením Severočeských dolů, že spojíme naši třídenní březenskou pouť s akcí Den draka a udělali jsme obě akce v jeden srpnový termín. Bylo to povedené a letos to v termínu 17.–19. srpna zopakujeme. Po dohodě s vedením Severočeských dolů měl letos zvýšit počet terénních autobusů, které v průběhu akce vozí lidi na exkurzi do dolů, ze tří na čtyři, protože loňský zájem byl obrovský. No a v té spolupráci budeme pokračovat dál. Dělali jsme Probouzení a Uspávání draka, dnes je to Den draka. K tomu bychom třeba v září chtěli udělat akci se zaměřením na pohádkovou dračí cestu. Mimochodem, návštěvníci u nás nemusí čekat, až bude nějaká akce, ale každý uživatel chytrého telefonu, si může stáhnout aplikaci 5,5 km dlouhou trasou, po které bude provázen. Je vhodná pro rodiče s dětmi, jak pěšky tak na kolech. A pak tu máme další spolupráci. Před třemi lety jsem se mračil na starostu Chban, že v termínu naší pouti pořádá motorkářský sraz. Letos už to bude tři roky, co jsme si plácli a děláme tyto akce ve společném termínu cíleně. Mezi obcemi v jejich průběhu funguje kyvadlová doprava. Náklady na ni si dělíme napůl. Tahle kooperace opět přispěla k vyšší návštěvnosti, protože v dnešním rychlém světě chtějí lidé stihnout co nejvíce, tady uvidí tři různé žánry v jeden den.

A co investiční akce?

Loni jsme rozšířili centrum dětských hřišť u základní školy v sousedství inne dráhy, které hojně využívají rodiče s dětmi. Dále jsme pokračovali dokončení projektu a hlavně schválení výstavby komunitního centra. Na část projektové dokumentace nám přispěly Severočeské doly. Letos proběhlo výběrové řízení a 1. září zahájíme stavbu. Dokončili jsme také opravu budovy bývalé národní školy pod nádražím. V té bude mimo jiné zajímavá expozice ve spolupráci s  Národním muzeem z oblasti archeologie a paleontologie, protože v přilehlých dolech jsou velice významná naleziště. Až se zrekonstruuje stávající škola, budeme mít plnohodnotné oba stupně základní školy s družinou a jídelnou. Investujeme tak, aby ekonomika byla životaschopná. Snažíme se využívat dotační tituly, které vyhlašují jednotlivá ministerstva. Na komunitní centrum máme zažádáno o 20 miliónů. Co se týče menších projektů, tak jako mnoho ostatních obcí jsme díky žádosti získali nosič kontejnerů do technického zázemí. Do budoucna chceme lidi naučit jiný způsob hospodaření s odpadovým hospodářstvím, třeba třídit větší počet komodit. Sloužit budou například i při sečení luk. Dále jsme využili dotace ministerstva životního prostředí, díky které 165 lidí z obce získá kompostéry a obec jeden štěpkovač za traktor pro údržbu zeleně. V neposlední řadě jsme i díky příspěvkům od Severočeských dolů dokončili druhou etapu nasvícení významných objektů v obci Březno. Nasvícena už je radnice, budova bývalé školy pod nádražím a kostel ve Stranné. Ten díky tomu krásně vynikne při pohledu z hráze Nechranické přehrady.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video