Dočesná je na spadnutí. Co všechno letos návštěvníky čeká?

Hedvika Fajkusová 2018-08-26 10:05:00

Žatec (hf) Za týden už ji tu máme – tradiční oslavu chmele – Dočesnou! Program bude tradičně probíhat, jako v letech předchozích, na pěti podiích. Stejně jako loni bude i letos probíhat soutěž o titul ,,Pivovar Dočesné“, který možná, stejně jako loni, obhájí Pivovar Žatec. Chystá se však i několik novinek. Na letošní sezónu je přihlášen rekordní počet pivovarů a to téměř šest desítek! Rozšíří se také prostor na Náměstí Prokopa Velkého - stánky budou odsunuty více ke krajním budovám. Dočesná se také začne letos stavět o den dříve (již ve středu), protože její náročnost je rok od roku větší.

Hlavní hudební scéna již 61. Dočesné bude, jako vždy, umístěna na náměstí Svobody, druhá scéna na náměstí Prokopa Velkého, třetí scéna své místo zaujme opět v letním kině ve Vrchlického ulici. Čtvrtou scénu s historickou tématikou najdou návštěvníci tradičně ve Dvořákově ulici. V loňském roce se rovněž osvědčila scéna umístěna v Kapucínské zahradě. Ta bude v sobotu dopoledne patřit starší generaci – zaznějí staropražské šlágry a česká lidová hudba – a odpoledne bude každou hodinu probíhat zábavný animační program pro rodiče s dětmi. Pro zájemce bude otevřena Expozice muzea Homolupulů nebo výstava králíků, drůbeže, holubů a exotů. Součástí programu je také Streeball Cup na hřišti ZŠ Petra Bezruče a Skatečesná s festivalem Underwall ramp pod městskými hradbami. V programu si každý něco najde. Je dělaný multižánrově a pro všechny generace. 

,,Pro někoho může být největším lákadlem Roman Dragoun, pro někoho Traktor, pro někoho Krucipüsk nebo Perutě, někdo dá přednost Znouzectnosti, pro jiného může být vrcholem Ivan Hlas Trio. Myslím si, že určitě největší návštěvnost bude na výroční koncert BSP, která slaví 25 let. Hojně navštěvovaná bude kapela The Tap Tap, Marie Rottrová, Ondřej Havelka, Xindl X, Petr Spálený, Pavel Callta i Jakub Smolík. Pro mladé lidi může být vrcholným vystoupením skupina Nebe nebo Sebastian. Já bych sám za sebe určitě doporučil vystoupení slovenské kapely The Gang v letním kině. Je sice neznámá, ale hudebně velice zajímavá a instrumentálně zručná. Pro příznivce reggae a world music může být zajímavá kapela Vanua 2, která je pozůstatkem české rockové skupiny Blue Effect,“ popisuje nabité obsazení letošní Dočesné ředitel Městského divadla Žatec Martin Veselý.

Každoročně se také mluví o tom, proč na Dočesné není amatérská scéna regionálních kapel. ,,Není zde nikdo, kdo by to uchopil. My jsme sice jako Divadlo Žatec hlavními organizátory, ale nebráníme se tomu, aby tým lidí v rovině dobrovolnosti Dočesnou obohatil. Nějaké peníze se dají vždy sehnat, když se o tom dopředu ví,“ vysvětluje Martin Veselý. Druhá část obyvatel zase dychtí po interpretech a kapelách zvučných jmen, jako jsou například Kabát, Tomáš Klus, Kryštof nebo Divokej Bill. Jejich finanční požadavky však překračují všechny rámce – začínají na částce půl milionu korun za vystoupení.  

V rámci letošní Dočesné proběhne již druhým rokem soutěž ,,Pivovar Dočesné“. Návštěvníci si budou moci v letáčcích, které jsou již tento týden k dostání na několika místech ve městě a během Dočesné budou k dispozici ve všech pivovarnických stáncích, vyplnit hlasovací kupóny podle toho, který pivovar je chuťově zaujal nejvíce. Kupóny se vhazují ve dnech Dočesné do osudí vedle hlavního pódia u radnice, kdy se poté vylosuje vždy jeden vítěz z řad pivovarů, který vyhraje cenu, kterou zajistilo Divadlo Žatec ve spolupráci s cestovní agenturou Palmera. V letáku s mapkou naleznou návštěvníci skoro šest desítek pivovarů, které jsou očíslované. Jedny modrým kolečkem a jedny zeleným kolečkem. Modré kolečko mají střední a velké pivovary a zelenou značku malé rodinné pivovary.  I sami návštěvníci mohou během největších oslav chmele vyhrát hodnotné ceny, a to při soutěži v česání chmele na pódiu nebo v tanci s korbelem piva na hlavě.  

Dočesná se může pochlubit certifikací ,,Čistý festival“. Po městě se proto i letos budou nacházet barevné pytle a kontejnery na tříděný odpad, který bude dále dotříděn a recyklován. Návštěvníci získávají za dvacet prázdných plastových kelímků pivo zdarma. Vratné kelímky, o kterých všichni mluví, však ještě letos nebudou. ,,Víme, že to budeme muset řešit, protože celá Evropská unie se snaží omezit výrobu jednorázových plastů. V tuto chvíli však neexistuje jediné řešení, které by bylo využitelné pro Žatec. Jsme natěsnaní se stánky u domů a není zde absolutně žádný prostor na to, aby někdo mohl přepočítávat kelímky a o tom celá výměna je,“ vysvětluje ředitel Městského divadla Žatec a dodává : ,,Zabývali jsme se i obráceným způsobem, kdy by si lidé vyzvedávali čisté kelímky, ale když pak přijdou do fronty a dají svůj kelímek a stánkař natočí pivo, které pění, tak ho odloží stranou. Pak se stane, že má třicet roztočených piv a nikdo neví, čí který kelímek je. Samozřejmě, že bych byl radši, kdyby byl Žatec čistější, ale zatím jsou nejjednodušším systémem brigádníci, kteří sbírají kelímky od lidí.“

S počtem brigádníků jsou však letos velké potíže. Každoročně je jich na Dočesnou třeba osm desítek. ,,Situace je taková, že na jednoho kluka je pět holek a my potřebujeme hlavně kluky, protože celá Dočesná je hlavně o fyzické práci, kromě roznášení letáků nebo hlídání parkovišť. Je to velký problém. Ten největší je stavba a bourání pódií, kam mladí kluci nechtějí chodit, i když je práce lépe placená. Musejí se najímat agentury,“ říká Martin Veselý. V minulosti byly myšlenky také na najímání armády nebo odsouzených z věznice v nedalekém Novém Sedle, ale ti mohou pracovat jen do desíti hodin do večera.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video