Skloart a spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí slaví svá výročí

2018-08-24 08:00:00

Rodinná firma Skloart Jitky a Richarda Kantových v Lubenci slaví letos čtvrt století a je to také 10 let, co spolu založili občanské sdružení, dnes spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni. Manželé Kantovi se věnují výrobě a restaurování uměleckých vitráží. Mají malou rodinnou firmu, přesto jsou známí daleko za hranicemi České republiky. Za své umění mají mnoho významných ocenění i v oblasti podnikání. „Když se podívám zpět, byla to velká odvaha, začít a věřit, že to s manželem zvládneme,“ říká Jitka Kantová.

Jak to začalo

„Vitráže nám učarovaly, a tak nezbylo nic jiného než začít podnikat. Svou životní kariéru jsem začala jako učitelka výtvarné výchovy, manžel vystudoval strojní inženýrství, neměli jsme zkušenosti s podnikáním ani s řemeslem samotným, vše jsme se učili za pochodu. A navíc jsme byli strašně mladí a plní různých ideálů, které nás ještě svazovaly s předrevoluční dobou. Impulsem bylo hlavně to, že jsme chtěli toto umělecké řemeslo dělat a chtěli jsme svobodně tvořit. Začínali jsme zcela bez peněz v garáži rodičů. Brzo jsme měli zaměstnance. Ovšem skloubit život mladé rodiny se dvěma dětmi a podnikání bylo velmi těžké. Pokud podnikáte v uměleckém řemesle, musíte neustále pracovat s přidanou hodnotou. Na co mají velké firmy specializované odborníky, to my musíme vše obsáhnout ve dvou osobách,“ vypráví paní Kantová.

Byly i krušné časy

Na hodně firem po roce 2007 měla dopad i světová hospodářská krize. „Před krizí se nám vcelku dobře dařilo, měli jsme holandského partnera, jenž zajišťoval práci pro víc než deset lidí. Těsně před krizí jsme však od dodavatele měli špatné molekulové síto a museli jsme předělat práci v hodnotě jednoho milionu korun, což nás srazilo na kolena. Pak přišla krize a my, závislí na zahraničním trhu, jsme najednou ze dne na den neměli práci pro lidi. Myslela jsem, že s podnikáním skončíme. Nejdříve se nám podařilo zmenšit počet zaměstnanců a ukončit nerentabilní obchod v Praze. Pak jsme se začali úzce specializovat na sofistikované věci jako stropní vitráže a malbu na sklo, na umělecké kousky. To nás z krize vyvedlo,“ vzpomínají Kantovi.

Za dobu své existence své jméno úspěšně reprezentovali nejen doma, ale i v zahraničí. Dokonce vyhráli i velkou zakázku pro galerii v New Yorku. „Paradoxně jsme tuto zakázku do Ameriky získali díky krizi. Tím, že jsme se začali specializovat na malbu na sklo, stali jsme se jedněmi z nejlepších v tomto oboru. V té době americký výtvarník hledal pro svou superrealistickou tvorbu někoho, kdo by mu jeho výtvarné představy dokázal přenést do vitráže. Udělal si malé výběrové řízení mezi polskými, českými a slovenskými firmami a to jsme nakonec vyhráli. Byla to zakázka, která se pro tak malou firmu jen tak nevidí, ale která nám pomohla si uvědomit naše nové možnosti v oboru. Ohromná výzva a neskutečná práce. Zákazník byl naprosto spokojen a pokračoval s dalšími realizacemi tentokrát pro výstavu do Paříže na Champs-Élysées. Letos pokračujeme s novou kolekcí pro Brusel,“ říká J. Kantová.

V roce 2015 firma Skloart úspěšně reprezentovala Českou republiku na výstavě Expo v Miláně. „Chtěli jsme ze sebe vydat to nejlepší,“ vzpomínají manželé, „měli jsme určitou představu, čím reprezentovat, ale pak bylo i politické zadání, se kterým jsme se museli poprat. Vznikla však impozantní vitráž, Porta Bohemica, která splnila očekávání Ústeckého kraje. Krajská expozice měla obrovský úspěch, mluvilo se o ní v italské televizi a český pavilon měl během této doby největší návštěvnost. Pro nás to však byly i životní zkušenosti.“

Oslavy Skloartu již tento pátek

Živnostník Ústeckého kraje, Makro živnostník, ocenění parlamentu – Sůl země, Křesadlo, to jsou jen některá z mnoha ocenění, uznání a diplomů, které firma Skloart dostala. „Každé uznání naší práce nás povzbudí k další činnosti, a to je asi i jejich smysl. Jistě je to i jakási posila pro to, abychom mohli jít dál,“ přiznává paní Kantová. Za práci, podporu a pomoc během celé 25leté cesty Kantovi chtějí všem poděkovat už tento pátek 24. srpna, kdy oslaví 25leté výročí značky Skloart. „Bude to den plný zábavy a interaktivních dílen, a pokřtíme knihu – 25 let s vitráží. Přijďte!“ zve Jitka Kantová.

Spolek oslaví výročí v sobotu

Oba jsou s manželem aktivní i v jiných oblastech. Zachraňují kostel v Libyni, bojují proti úložišti… „Tyto aktivity se vzájemně prolínají a doplňují,“ tvrdí Kantovi. Jejich spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí zachránil z ruin Vochlickou rozhlednu a několik drobných památek. Jeho hlavní činností však byla a je záchrana kostela s gotickým presbytářem. „Za těch deset let se udělalo neskutečně moc práce. Většinou se v souvislosti s opravou kostela mluví o mě a o manželovi, protože jsme jakýmisi organizátory. Ale musíme poděkovat všem lidem, kteří nám pomáhají, bezplatně a ve svém volném čase, kostel opravovat. Chci tu zejména zmínit rodinu Havrdových z Podbořan, našeho zednického mistra Davida Jedličku, Davida Šebestu, Václava Pleskota, trávu nám pomáhá udržovat Václav Tvrdý z Jelení, dále jsou to Roman Žemlička či Petr Vukliševič z Karlových Varů, také nově Daniel Matias z Vroutku a v neposlední řadě musíme poděkovat i našim synům Jakubovi a Matějovi a Lidušce Motlové, Haničce Preclíkové, Aleně Nové, Ivě Mokré a rodině Heidových. Několikrát nám přišli pomoci zadarmo i zedničtí mistři Robert Vestfál, Luboš Kováč a pan Huml. Muziku nám zajišťuje rodina Pavlíků v čele s jejich dcerami a kamarádkami. Jistě jsem nezmínila všechny, kteří nám během té doby pomohli. Byla by to sbírka dalších desítek jmen. Proto jsme se rozhodli desetileté výročí spolku oslavit a pozvat všechny, kdo nám pomohli prací či finančně, v sobotu 25. srpna. Poděkovat tak všem těmto dobrým duším, bez jejichž pomoci bychom nebyli s opravou kostela tak daleko,“ říká J. Kantová.

Osmý div světa

Kostel Kantovi před deseti lety získali za korunu. „Měl již demoliční výměr, který se však díky tomu, že obec neměla peníze, naštěstí nikdy nerealizoval. Podařilo se nám jej staticky zabezpečit, zastřešit, udělat vykopávky, objevit slovanské pohřebiště pod kostelem a objevit hrobku Strojetických. Obnovili jsme sakristii, presbytář, okna, podlahy, omítky,“ přibližují Kantovi opravy. V hlavní lodi kostela připravují světový unikát – Osmý div světa. „Po Novém roce jsme udělali několik brigád. Celý strop, kde nejsou vitráže, je již zakryt. Na to nám přispěla firma Logit, za což velké díky. Mezi zdí a stropem však byl zapotřebí udělat fabión, který by co nejvíce odpovídal tomu původnímu. Oslovili jsme odbornou firmu z Chebu, která tento sádrový fabión vyvzorovala a namontovala za 76 000 Kč. Následně jsme strop naštukovali, fabión natřeli penetrací a celý strop vymalovali. Na otevření turistické sezóny v dubnu se mohli přijít lidé pokochat. Během zimy jsme dodělali několik dalších polí stropní vitráže a již se pracuje na samotném středu na restaurování staré vitráže – Ukřižování Ježíše Krista,“ dodávají.

V těchto dnech žijí hlavně přípravami oslav pětadvaceti let firmy a deseti let spolku 24. a 25. srpna. „Budeme pořádat různé workshopy, máme pozvanou úžasnou hudbu, budeme mít výstavu šperků a samozřejmě budou exkurze po dílně a obchodu, komentované prohlídky kostela. Napečeme, budeme grilovat a čepovat dobré pivo. Těšíme se na vás,“ srdečně zvou Kantovi. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video