Poctivě platit nájem nestačí, spekulanti dodavatelům energií ani SVJ neplatí

Soňa Šímová 2018-08-29 10:21:00

JIRKOV (soš) — Dům v ulici Františka Schmieda v Nových Ervěnicích se řítí závratnou rychlostí do záhuby. Poté, co zde na jaře letošního roku odpojili teplo a teplou vodu, měla v pátek přijít na řadu voda studená. Hrozbu se sice podařilo odvrátit, ale zatím jen o měsíc. Dům pravděpodobně potká stejný osud, jako ten v ulici Karla Hynka Máchy, který byl vystěhován a uzavřen letos na jaře, a na to, aby byl znovu provozuschopný, jsou potřeba minimálně dva milióny korun.

„Nevím, co budeme dělat, vážně nevím,“ říká se slzami v očích pan Milan, který se do ervěnického domu hrůzy nastěhoval s manželkou a dvěma téměř dospělými studujícími syny teprve před pár měsíci. V den, kdy měli přijít odpojit vodu, si napustil plnou vanu. „Co můžu víc? Platím tu 8 700 korun měsíčně poctivě a včas.

„Vůči vodárnám byl dluh 25 tisíc korun. Někteří majitelé poslali peníze s tím, aby se to zaplatilo. Tak to účetní odeslala, ale tím se hrozba oddálila jen o měsíc, nevím, jestli bude na další. Teď se ještě musí zaplatit dluh 20 tisíc na pojistce a na účtu nezbyde skoro nic. Když to takhle chtějí, ať se v tom utopí, ono je to stejně dožene, tak nebo tak. Pořád tam není teplo a teplá voda, protože na ČEZu je neuhrazený dluh skoro 300 tisíc,“ vypočítává předseda výboru SVJ Miroslav Rozsypal.

Spekulanti na dovolené Při otázce, jak se k situaci v domě staví majitelé bytů, dostávám od místních jednoduchou odpověď: „Je jim to fuk, teď se jim ani nedovoláte, pořád jsou někde na dovolené“. Jejich slova potvrzuje i Miroslav Rozsypal: „Je to pořád stejné. Spekulant koupí třeba 10 bytů, každý zhruba za 100–150 tisíc. Za čtyři lidi má posílat SVJ kolem pěti tisíc korun měsíčně. On s nimi uzavře smlouvu třeba na 13 tisíc, ale do SVJ neposílá nic, všechno mu zůstane. Takže se mu investice do roka vrátí, banka mu sebere zdevastované byty v exekuci, pošle je do dražby a jede se dál. Když se budeme soudit, je to na několik let, on už má investici zpět a pošle do háje nás i celý dům. Je to chyba systému, vlády a nefunkčních zákonů, které spekulantům hrají do karet.“ Jediná šance Dluhy nejsou v domě v ulici Františka Schmieda jediným problémem. „Do baráku prší, není tam nic funkčního, nelze udělat revizní zprávy na plyn, jsou tu nevyhovující vodoměry,“ nastiňuje Miroslav Rozsypal s tím, že vzhledem k nezájmu majitelů už se odmítá dál snažit dům zachránit a na konci roku skončí s jeho správou.

„Před rokem a půl jsem si ho vzal na starost, protože to nikdo nechtěl dělat, ale stojí mě to akorát nervy. Jediná šance, jak ho zachránit, by byla, kdyby majitelé zaplatili dluh na teple a teplé vodě, zvýšili odvody do fondu oprav třeba o 70 procent a opravdu poctivě každý měsíc platili,“ uzavírá Rozsypal s tím, že pokud konečně nebudou platit zákony pro slušné lidi, za pár let dopadnou Ervěnice podobně jako sídliště v Janově.

A jeho slova potvrzuje i místostarostka Jirkova Dana Jurštaková: „Z celé situace jsem nešťastná. Bez tvrdší legislavy se nehneme z místa, všichni mají jen svá práva a žádné povinnosti, takhle to přeci nefunguje.“ Jediné, co město zmůže, jsou další a častější kontroly. Ty ovšem pouze dočasně uklidňují situaci.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video