Mládě dikobraza není těžké odchovat, ale zahlédnout

Redakce 2018-09-01 05:01:00

CHOMUTOV (r) — Měsíční pobyt na světě oslavilo v neděli dikobrazí mládě, které se narodilo v chomutovském zooparku. Jeho roztomilý čumáček však návštěvníci hned tak neuvidí, malý představitel řádu hlodavců se zatím zdržuje ve vnitřní ubikaci.

Ven se odváží možná za pár týdnů, ale ani pak nebude snadné ho spatřit. „Dikobrazi se jako noční zvířata vydávají z ubikace většinou až za soumraku a s mláďaty jsou obzvlášť opatrní,“ vysvětluje hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický. Jak prozradil, když chtěli ošetřovatelé pořídit fotografii mláděte, schovalo se u matky, která navíc začala výhrůžně chrastit svými ostny.

Mládě přišlo na svět 26. července, pohlaví zatím ošetřovatelé neznají.

Po loňském narození dvou mláďat jde o druhý úspěšný odchov dikobraza v chomutovské zoo. V obou případech šlo o stejný pár rodičů, matce i otci jsou tři roky. „Když pár funguje, není úspěšný odchov takovou raritou, to je spíš vzácnost mládě vůbec vidět,“ podotýká Brtnický.

Dikobrazi jsou býložravci, takže jako krmení dostávají především ovoce a zeleninu. Mládě zatím saje mléko od matky. V přírodě se živí dikobrazi ovocem, kořínky a hlízami. Bývají aktivní převážně v noci, ve dne spí ve vyhrabaných norách. Jsou–li vyrušeni, naježí bodliny a začnou chřestit dutými ocasními ostny. Když ani to vetřelce neodežene, otočí se k němu zády a pokouší se ho nabodnout. Protože zvláště spodní, kratší bodliny se snadno uvolňují, může dikobraz způsobit i těžká zranění; není ovšem pravda, že ostny dokáže vystřelovat.

Foto: Mládě dikobraza se před fotoaparátem běželo schovat k matce. Foto: Zoopark

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video