V okrese jsou dva nové kruhové objezdy

2018-09-02 06:10:00

KADAŇ/OTVICE (r) — Dva nové kruhové objezdy vznikly na Chomutovsku. Od minulého týdne funguje netradiční „kruhák“ na křižovatce ulic Klášterecká a Jungmannova v Kadani. Druhý objezd se už třetím týdnem staví na silnici z chomutovského sídliště Písečná a Jirkova do Otvic u odbočky do otvické obchodní zóny.

Kruhový objezd v Kadani patří mezi nízkonákladové. Město jednoduše nechalo zrušit vyvýšený trojúhelníkový ostrůvek, který na křižovatce původně byl a mátl řidiče neznalé místních poměrů, kteří se jej při odbočování z Klášterecké ulice doleva pokoušeli nelogicky objíždět zprava; zároveň na křižovatce docházelo k pochybnostem, kdo z účastníků provozu má vlastně přednost. Díru po ostrůvku dělníci zaasfaltovali a kruhák na asfaltovou plochu jednoduše namalovali. Jeho tvar je zvýrazněn měkkými plastovými prvky, které jsou k vozovce pevně přichyceny a v případě nehody jsou šetrné jak ke karoseriím automobilů, tak kupříkladu k tělesným schránkám cyklistů. „Objezd byl hotový za jedno dopoledne a stál asi dvě stě tisíc korun. Stavba klasického vyvýšeného kruháku přitom vyjde běžně na jeden a půl až dva milióny korun,“ neskrýval své potěšení starosta Jiří Kulhánek.

Kruhový objezd u Obchodní zóny Otvice nově umožní průběžné řazení vozidel ze všech směrů, a tak by již nemělo docházet ke kolonám při výjezdu ze zóny. Dále by mělo dojít k bezpečnému napojení ze směru od silnice I/13 při odbočování do Otvic a v konečném důsledku také ke zpomalení dopravy ve směrech od Otvic a od Jirkova.

V současné době je uzavřen výjezd z budovaného kruháku na čtyřproudý koridor silnice I/13 ve směru na Most a Teplice, protože i tam probíhají stavební úpravy. Objízdná trasa vede po „staré třináctce” přes Jirkov kolem Vysoké Pece. Úpravy tohoto výjezdu mají být hotovy do 16. října, práce na samotném kruhovém objezdu mají trvat jen do konce prázdnin, ačkoli původně se hovořilo o konci listopadu.

„Na příští rok se pak chystá rekonstrukce samotné ulice Obchodní zóna a rozsah prací bude záviset i na případné dotaci, o kterou již obecní úřad požádal,“ informovala otvická radnice.

1. foto Kruhový objezd u Obchodní zóny Otvice. 

2. foto Nízkorozpočtový kruhový objezd v Kadani je v podstatě jen kresbou na asfaltu, jejíž tvar je zvýrazněn plastovými prvky. 

Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video