Vít Šašek v Dublinu na prsové stovce ve finále!

2018-09-03 08:24:00

Dublin, Lubenec (až) Od pondělí 13. srpna do neděle 19. srpna probíhalo v Irsku v Dublinu Allianz Mistrovství Evropy v plavání handicapovaných. ME se v irské metropoli účastnilo přes 500 plavců ze 40 zemí. Mezi nimi i Víťa Šašek z Lubence, pro kterého to byl již druhý takový závod v kariéře. Po zkušenostech z roku 2016 byl připravený svá umístění z minulého ME vylepšit, a přesně to se mu v National Aquatics Centre podařilo.

Začal dvoustovkou polohově, která sloužila jako přípravná trať před nejlepší tratí, tedy prsovou stovkou. V té mu před dvěma roky jen těsně uniklo finále, ale letos dokázal časem na úrovni osobního maxima postoupit do finále z osmého místa. To už se mu v odpolední části programu vylepšit nepodařilo, a tak je osmá příčka ve finále na Mistrovství Evropy zatím nejlepším umístěním Víti Šaška v jeho dosavadní sportovní kariéře. „Předvedl dvě velmi kvalitní stovky, jak ráno, tak odpoledne, každou jinak pojednanou, ale konečně to bylo závodní pojetí s velkým nasazením a časy těsně za osobním rekordem,“ hodnotí výkon lubeneckého plavce šéftrenér českého týmu Jan Nevrkla.

Plavecký program pro Víťu pokračoval čtyřstovkou kraulem a motýlkovou padesátkou. Na obou tratích zvládl posunout hranici osobního rekordu, ale na účast ve finále to přesto nestačilo. „Do kraulové čtyřstovky Víťa nastoupil příkladně, na celé distanci držel rovnoměrné tempo…, s Evropou se rozloučil velmi zdařilou padesátkou motýlek, zcela beze zbytku splnil pokyny, a tak poprvé dojížděl motýlkovou padesátku bez „kotvy“. Výsledkem bylo zlepšení osobního maxima o téměř čtyři sekundy. Výborně,“ chválí výkony svého svěřence na obou tratích Nevrkla.

Výprava Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) získala na ME celkem tři cenné kovy, ke kterým přidal další medaile paralympijský vítěz Petráček (Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců). Víťu nyní čeká závodní pauza, a příprava na další sezónu.

„Chtěl bych velmi poděkovat obci Lubenec, SDH Lubenec a Leo Peterkovi. Jejich finanční podpora byla pro moji přípravu a účast na Mistrovství Evropy v letošním roce klíčová. Zvláštní a nejdůležitější poděkování patří stejně jako před dvěma lety mé rodině, mým rodičům, kteří mě vždycky podporovali a pořád mi fandí,“ uzavírá Víťa Šašek hodnocení evropského šampionátu v Dublině. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video